Gorenjska
1289 ogledov

Vlada prihaja še na Gorenjsko

Kranj
Kot zadnja regija, ki jih obiskuje aktualna vlada, je prišla zdaj na vrsto tudi Gorenjska. Osrednji del obiska bo v petek, 10. decembra, posamezni ministri pa se bodo na Gorenjskem mudili že prej.

Danes se tako na Gorenjskem mudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Najprej se je na delovnem zajtrku v prostorih Mestne občine Kranj srečal s kranjskim županom Matjažem Rakovcem. Oba sta ugotovila, da občina in ministrstvo odločno in zgledno sodelujeta. Minister Vrtovec je povedal, da je kar nekaj projektov že v teku, nekaj pa jih bodo začeli kmalu. »Vse teče glede izgradnje ceste Hotemaže-Britof. V roku 14 dni bo izšel razpis, začetek gradnje pa se bo začel v začetku prihodnjega leta. Projekt priključka Kranj sever je prav tako v teku. Dotaknili smo se tudi železniške infrastrukture. V letu 2022 bo ministrstvo za infrastrukturo objavilo razpis za projektno dokumentacijo in uvedlo vse potrebne postopke, da bi v Kranju prišli čim prej do nadgradnje železniške postaje.« Minister je pri tem izpostavil tudi trajnostno mobilnost in pohvalil kranjsko občino za odlično opravljeno delo na tem področju. Obljubil je nadaljnjo pomoč tudi pri naslednjih vlaganjih v kolesarsko infrastrukturo. Ob tem se bodo začeli še pogovori, da bodo v vseh mestnih občinah v državi omogočili brezplačni javni potniški promet za upokojence.

Tudi kranjski župan Rakovec je vesel vseh infrastrukturnih projektov. »Ob prej povedanem smo se dotaknili tudi ceste Kranj-Škofja Loka. Gre za zelo nevaren odsek. V pripravi je projektna dokumentacija, da se pri šoli v Žabnici uredi semaforizirano križišče. Ob tem smo se dotaknili tudi gradnje ceste od Trate do magistralne ceste Kranj-Medvode. Izredno pa sem vesel, da se bo projektirala železniška postaja v Kranju, s tem pa bomo tudi mi začeli s projektom izgradnje avtobusnega terminala, ki bo umeščen na železniško postajo.« Govorili pa so tudi o problematiki preletov letal nad Kranjem. Kot je dejal Rakovec, se bodo tudi tukaj zadeve končno začele premikati.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Iz Kranja se je minister Vrtovec odpravil na Jesenice, kjer se je na delovnem sestanku sestal z županom Blažem Račičem, tretji delovni sestanek pa bo imel minister v Hotelu Ribno Bled z župani občin Bled, Bohinj, Kranjska Gora, Radovljica, Jesenice, Gorje in Žirovnica v okviru koordinacije županov Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 - 2022.

 

Na obisk vlade dobro pripravljeni

Osrednji del obiska vlade na Gorenjskem bo v petek, 10. decembra. Kot je prejšnji teden povedal kranjski župan Matjaž Rakovec, so se na obisk dobro pripravili. »Kot predsedujoči Svetu Gorenjske regije sem sklical sestanek, na katerem smo imenovali koordinacijsko skupino, v kateri so jeseniški župan Blaž Račič, škofjeloški župan Tine Radinja, direktor Regionalne razvojne agencije Gorenjske – BSC Kranj Rok Šimenc in podžupan Janez Černe. Koordinacijska skupina je pozvala vse gorenjske občine, naj podajo predloge glede odprtih zadev, regionalnih in občinskih, o katerih bi se rade pogovarjale s predstavniki vlade, ter predloge za obiske ministrov po posameznih občinah. Na podlagi njihovih odgovorov je koordinacijska skupina oblikovala seznam odprtih zadev in ga poslala vladi,« je povedal Rakovec.

»Od obiska si obetamo, da se medresorsko začnejo reševati izzivi in težave, ki jih imamo občine in regija ter so v pristojnosti države oziroma vlade. Izpostavili smo vprašanja vzpostavitve regij, širitve gorenjske bolnišnice, vzpostavitve gorenjske univerze, protipoplavne zaščite, obnove zaščitenih stavb in nacionalnega proračunskega sklada za kulturno dediščino. Močno si želijo poudariti tudi prometno problematiko in pridobivanje evropskih sredstev,« pa je dodal kranjski podžupan Janez Černe, ki je bil član koordinacijske skupine.

Še več tematik pa želijo izpostaviti v Mestni občini Kranj. Na kabinet predsednika vlade so tako naslovili vprašanje o pobudi za oblikovanje medresorske skupine za podnebno nevtralnost in zagotovitev finančnih sredstev za izvedbo Misije 100 podnebno nevtralnih mest do leta 2030. Eno od pomembnejših vprašanj je tudi sanacijski načrt za degradirano območje Industrijske cone Laze z okolico, poleg tega je občina ministrstvo za obrambo že seznanilo s pripravo projekta Park Slovenske himne, v Kranju pa predlagajo tudi vprašanje zemljišč poleg kranjske vojašnice za pridobitev prostora za širitev vojašnice in regionalnega poligona Civilne zaščite. Ob tem izpostavljajo še boljše financiranje Prešernovega gledališča, gradnjo Doma upokojencev na Zlatem polju, sofinanciranje komunalne infrastrukture v Poslovni coni Hrastje, izgradnjo Nacionalnega plezalnega centra in vzpostavitev Nacionalnega športnega centra na Brdu ter druge pomembnejše projekte na področju šolstva in športa.

 

Program obiska še ni dokončan

Celoten program obiska vlade na Gorenjskem še ni dokončno znan. Vodstvo MOK se bo tako med drugim srečalo s predsednikom vlade ter z ministri za zdravje, infrastrukturo in kmetijstvo, medtem ko bodo preostali sestanki skupni. Zaključek bo zvečer v Cerkljah na skupni tribuni vlade z župani.

Iz Iniciative severni Kranj so med drugim sporočili, da bo Predoslje - Vas z razgledom v četrtek, 9. decembra, v okviru obiska vlade na Gorenjskem obiskal minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Minister si bo ogledal kmetijo Odems in nato obiskal Gostilno Krištof, nosilko Michelinove zelene zvezdice in priznanja krožnik Michelin. Poudarek bo na skupni predstavitvi blagovne znamke 100% lokalno, ki je osnova za izvajanje kulinaričnih večzvezdičnih doživetij.

Minister Počivalšek se bo udeležil tudi posveta o možnostih  črpanja evropskih sredstev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost, ki bo v petek ob 14. uri v poslovni stavbi Merkurja v Naklem. V okviru posveta bo generalni direktor za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo Jernej Salecl tudi predstavil zakon o spodbujanju investicij.

Komentarjev 2
  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 19:19 07.december 2021.

    Vlada prihaja še na Gorenjsko.....Zaklenite kar je vrednega in skrijte denarnice...

  • rd2dmk2 17:44 07.december 2021.

    Počivalšek pa spet naravnost v oštarijo, zakaj ga poklukar ne povabi in ga popelje v svoj becirk in posebej zanj odpre sotesko vintgar.. tam na sred soteske je en poseben kotiček.. čarobno lep in zapeljiv.