Gorenjska
7606 ogledov

Vojaški helikopter in dežurna ekipa reševala non-stop

Gore gorska nesreča gorski reševalci GRS Fotografija je simbolična.
Tudi danes, v nedeljo, 3. julija, se je v gorah zgodilo več nesreč. Poleg poškodovanih planincev so pri Sedmerih jezerih reševali tudi psa. Prvi klic na pomoč so reševalci prejeli že pred 8. uro.

Kot navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje, je ob 7.55 pri sestopu z Debele peči, občina Gorje, padla planinka. Pri padcu si je poškodovala ramo in roko. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli, nato pa jo je helikopter Slovenske vojske prepeljal v Splošno bolinišnico Jesenice.

Okoli 10. ure je sledila "pasja" nesreča na območju Komarče. Planincem sta na poti proti Sedmerim jezerom, občina Bohinj, v prepad padla psa. Eden je poginil, drugi pa se je poškodoval. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterja Slovenske vojske prepeljali v dolino. Lastniki so poškodovanega psa peljali k veterinarju, drugega pa je prevzela higienska služba.

Policisti pa so v pregledu dogodkov navedli, da vse kaže, da je en pes skočil v drugega in da sta tako padla s poti. "Pot čez Komarčo poteka po strmem in prepadnem terenu. En pes je na kraju poginil, drugi pa si je poškodoval nogo... Glede na trenutno zbrana obvestila sta bila oba psa pred dogodkom na povodcu. Postopek še poteka," so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Vojaški helikopter je nato popoldne v jeseniško bolnišnico prepeljal ločeno še tri planince. Eden se je poškodoval pri padcu na grebenu Košute, občina Tržič, drugi je omagal oziroma je obolel na Blejski koči, občina Gorje, tretji si je pri Kranjski koči na Ledinah, občina Jezersko, poškodoval koleno.

Pri prvem reševanju so sodelovali gorski reševalci GRS Tržič, pri drugem GRS Radovljica, pri tretjem GRS Jezersko, pri vseh treh pa dežurna ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči, ki dežura na Brniku.

Plezalec padel na slapu Palenk

Še enkrat je vojaški helikopter poletel tudi na Koroško, v Solčavo v Logarsko dolino. Na slapu Palenk je 20-metrov globoko padel plezalec. Reševalci Nujne pomoči Mozirje so skupaj z gorskimi reševalci GRS Celje in gasilci PGD Solčava oskrbeli poškodovanega, ga z vrvno tehniko spustili z roba police in prenesli do mesta pristanka helikopterja, kjer ga je prevzela dežurna ekipa HNMP Maribor. Poškodovanca je helikopter prepeljal v UKC Maribor.

S Policijske uprave Celje so o isti nesreči poročali, da je poškodovani mladoletni belgijski državljan, ki je bil v skupini skavtov in vodnikov na ogledu slapu. Mladoletnik je plezal po skalah na slapišču in zdrsel po skalah dobrih osem metrov globoko.

Opozorilo: ne podcenjujte gorskega sveta!

Policisti so prav včeraj, v nedeljo, 3. julija, na območju Triglavskih jezer z naravovarstvenimi nadzorniki TNP in bohinjskimi gorskimi reševalci izvedli gorsko preventivno akcijo, je danes sporočil mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj.   Ugotavljali so, kako opremljeni in pripravljeni so pohodniki za turo  in  kakšne  so splošne razmere. Preverjali so tudi, kako je s parkiranjem na izhodiščih, vožnjo v naravnem okolju ter spoštovanje predpisov o ohranjanju narave, s poudarkom predvsem na kampiranju, kopanju (oboje je v Triglavskem narodnem parku prepovedano!), odlaganju smeti in kurjenju ognja.

Namen skupne preventive vseh treh služb je v prvi vrsti ozaveščanje o ohranjanju  narave in o varnosti v gorah skozi spremljanje ter razgovore s pohodniki in oskrbniki v planinskih postojankah.

Včeraj so opazili več primerov neodgovornega in podcenjujočega odnosa do gora, na primer hoja v kopalkah; supergah z ravnim podplatom; dizajnerskim mini nahrbtnikom; otroško vrečko za copate; s pivom v roki. Pri štirih tujcih je bilo zaznano tudi kampiranje pri Črnem jezeru, ki je na območju parka prepovedano.

Vedno več je pohodnikov, ki sicer imajo opremo, nimajo pa znanja o njeni uporabi,  kar je enako ali še bolj  nevarno, kot če bi bili neustrezno opremljeni. Oprema  jim lahko da lažen občutek varnosti.

Največ nesreč se zgodi pri sestopih, ko so pohodniki že utrujeni, mnogi tudi dehidrirani. Bistvenega  pomena zato ostaja priprava na turo in prilagajanje ture svojim zmožnostim, opremi, situacijam. Reagirati  je treba, še preden nastopijo resne  težave

Najpogostejši vzroki za nesreče v gorah ostajajo zdrsi in padci ter nepoznavanje terena, onemoglost (predvsem psihofizična, izberejo si  pretežko  turo  glede  na  njihovo kondicijo, pripravljenost), padajoče kamenje in bolezenska stanja.

Zato policija sporoča: "Ne podcenjuje gorskega sveta. Pozivamo k odgovornim dejanjem!"

 

 

Komentarjev 8
 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 22:07 04.julij 2022.

  Za otroke ki potrebujejo zdravniško pomoč ali kak pripomoček ki bi jim olajšal življenje država nima, zbiramo sredstva ljudje,za reševanje budal v hribih pa imamo na pretek denarja

 • sandi76 08:50 04.julij 2022.

  Reševanje psov je višek, ki se dogaja. Poleg vseh čehov , ki v japonkah hodijo v naše hribe sedaj rešujemo še pse ? Sledi še reševanje mačk, ptičev... ? Kdaj se bo pričelo zaračunavati taka "reševanja" kot to počnejo v tujini ??

 • rd2dmk2 21:58 03.julij 2022.

  mislim helikopter pa za psa. sajbi rekel nekaj pa je brez veze, ampak kot je dejalJjonas ne morem biti tiho.. a ste mogoče tiste svizce ali pa gamse kaj pregledali ? tiste, ki so jih psi jagali po gori . ...prikaži več ma a veste greste na češko kočo, mate kline, greste na kovinarsko kočo mate kline, greste na triglav mate kline. ja fak pa pes ni maček da pleza po drevju, a ste ga naučil vsaj po lojtri, kaj pa klini. no kolk gamsov in svizcev in kavk je bilo poškodovanih banda presrana peso ljubna ?!!