Gorenjska
386 ogledov

Vojna in mir skozi oči 12-letnice

Neža Štular, strip Andrej Štular Neža Štular iz Kranja je navdušila komisijo.
Na nedavno končanem natečaju Živel strip! Živela animacija! 2023, za katerega je 329 učencev in 127 dijakov iz Slovenije prispevalo 418 stripovskih del, je eno od štirih glavnih nagrad prejela tudi 12-letna Neža Štular iz Kranja.

Neža Štular je učenka 7. razreda Osnovne šole Janeza Puharja v Kranju. Povedala nam je, da je bila glavne nagrade za svoj strip Vojna in mir zelo vesela, a hkrati opozorila, da se je natečaja udeležila že šestič in da je tudi že osvojila prvo nagrado za strip Kolo, kolo ...

In zakaj se je lotila tako težke teme, vojne? Pojasnila je, da je že vnaprej narisala precej bolj obsežen strip, zaradi pomanjkanja časa pa ga je potem prerisala in priredila.

Žirija je pri izboru nagrajencev upoštevala tako likovno izvedbo kot zgodbo in njuno součinkovanje. In v Nežinem stripu je prepoznala prav to. Oče Andrej Štular, tudi znan stripar in tudi mentor pri ustvarjanju, ji je svetoval, naj bo strip krajši in naj poskusi najti pregovor.

"Ker se je na televiziji veliko poročalo o vojni, sem se lotila te teme, tudi na šoli smo se pogovarjali o vojni. Ne sicer v mojem razredu, ampak v drugem, so bili tudi otroci iz Ukrajine."

Vojna, mir. Vojna in mir, ki je tudi naslov enega največjih romanov vseh časov ...  "Vedno se začne se s prepirom, preklinjanjem, sovraštvom in to sem tudi narisala in napisala," je povedala sogovornica.
In odkod potem izjemno pomenljiv Cicerov izrek: Denar je duša vojne? "Našla sem ga v neki knjigi," je bila kratka.

Poleg risanja Neža tudi rada piše. "Kakšno zgodbo napišem in plešem, tako zase in tudi v okviru kulturnega društva. V glasbeni šoli se učim igranja harmonike, najraje pa imam rock glasbo," je dejala.
Na vprašanje, kako gresta skupaj harmonika in rock, se je nasmehnila. Dejala je, da učitelja prosi, da ji predlaga kaj rockovskega, njej najljubša skladba pa je La Valse d'Amélie iz francoskega filma Amélie, ki jo tudi že zaigra.

Nežin strip in tudi vse druge je še vedno možno videti na razstavi na Vodnikovi domačiji Center v Ljubljani vse do 26. aprila.

Stripovski virus se je intenzivno razpasel med dekleti

Živel strip! Živela animacija! je mednarodni projekt na področju stripa in animiranega filma, ki so ga zasnovali v Forumu Ljubljana, kjer izdajajo revijo Stripburger, skupaj z združenjem Vivacomix iz italijanskega Pordenona. Pri organizaciji se jim je lani pridružil še mednarodni festival animiranega filma Animateka.

Na letošnjem natečaju je sodelovalo 35 osnovnih in devet srednjih šol ter 11 posameznikov, med temi posamezniki je bila tudi Neža Štular. Kot posebnost letošnjega natečaja so organizatorji opazili, da se je "stripovski virus intenzivno razpasel med dekleti, ki so bile letos tudi prejemnice večine nagrad in priznanj".

Namen projekta Živel strip! Živela animacija! je spodbujati stripovsko ustvarjalnost in animacijo, branje ter splošno vizualno izobraževanje, predvsem pa popularizirati strip in animirani film med mlajšo publiko.

dezurni@styria-media.si

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.