Gorenjska
597 ogledov

Vrača se največji likovni festival v državi

Staro mestno središče Kranja, Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj
Kranj letos gosti jubilejni, že 10. Mednarodni festival likovnih umetnosti.

Mednarodni festival likovnih umetnosti Kranj je največji likovni festival v Sloveniji, na katerem se predstavlja preko 100 avtorjev iz 26 držav Evrope, Azije in Južne Amerike. »Letošnji festival osmišlja temo Urbani pejsaž – Razumeti naturo, ki se dotika razumevanja narave in prostora skozi razvoj likovne umetnosti, od samih začetkov dojemanja življenja in do tega, kako ga dojemamo danes,« je povedal umetniški vodja festivala Klavdij Tutta.

»Tema, ki se je loteva letošnji festival, to je urbani pejsaž, se lepo zliva z mestom, ki ga gosti. Kranj, mesto na skali, sam po sebi združuje urbano in neurbano krajino, ponaša se s fotogenično veduto, naravo sredi mesta, zgodovinsko bogatimi detajli in umetniškimi elementi. V prekrasnem mestu živimo in veseli me, da ga lahko ob takšni priložnosti pokažemo umetnikom, ki jih gostimo z vseh koncev sveta. Morda pri nas dobijo navdih za nadaljnje ustvarjanje, ali pa se v prihodnosti še vrnejo na obisk,« pa je ob tem med drugim izpostavil kranjski župan Matjaž Rakovec.

Posebna razstava bo letos posvečena grafičnim delom Zorana Mušiča in japonskega umetnika Toshihira Hamana. Letošnjo nagrado na temo festivala je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov podelila družini Zelenko – Karlu Zelenku, Roku Zelenku in Nini Zelenko. Ob tem bodo razstavljena dela avtorjev, ki so bili nagrajeni na mednarodno uveljavljenih likovnih manifestacijah, Prešernove nagrajence in bivše nagrajence našega festivala. »Posebna pozornost bo namenjena osrednji mednarodni razstavi, ki bo postavljena v prostorih Gorenjskega muzeja in nas bo seznanila z umetniško pahljačo avtorjev iz prostora Alpe – Jadran in Evrope. Predstavljen bo tudi mednarodni fotografski in video izbor,« je ob tem dodal Tutta.

Glavno odprtje festivala bo danes, v petek, 1. oktobra 2021, ob 17.00 na Glavnem trgu v Kranju s pohodom po galerijah in podelitvijo priznanj in nagrad festivala. V času festivala, ki bo potekal do  2. novembra, bodo organizirane tudi delavnice in javna vodstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.