Gorenjska
1709 ogledov

Vrtec Bitnje tik pred odprtjem

Vrtec Bitnje Peter Šalamon
V Kranju poteka kar nekaj investicij v izobraževalne ustanove. Tako se h koncu bliža izgradnja novega vrtca v Bitnjah, dela pa tečejo tudi v nekdanji gradbeni šoli, kjer bo večji del namenjen glasbeni šoli, ter gradnja telovadnice in učilnic pri Osnovni šoli (OŠ) Staneta Žagarja.

Vrtec Bitnje je pod streho, gradbena dela so namreč končana. Preden bo objekt predan v uporabo, je treba v skladu s standardi in predpisi zagotoviti, da je ustrezen in varen. Mestna občina Kranj (MOK) je tako s strani Upravne enote Kranj že prejela odločbo, da bo tehnični pregled 2. februarja. Sledila bo še odprava morebitno ugotovljenih pomanjkljivosti in nato izdaja uporabnega dovoljenja. »Trenutno smo torej v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja, kar naj bi bilo urejeno do predvidoma marca,« so nam sporočili s kranjske občine.

Po pridobitvi uporabnega dovoljenja bo nov vrtec s tremi oddelki za skupno 54 otrok pričel z delovanjem. S sodobnim, skoraj ničenergijskim vrtcem bo MOK otrokom občanov, zlasti krajanov iz Bitenj in Žabnice, zagotovila ustrezne in večje prostore za izvajanje predšolske vzgoje, po novem tudi za najmlajše. »Stari vrtec, zgrajen leta 1973, ki so ga podrli, je lahko sprejel največ 40 otrok. Novi je večji, kar pomeni, da bodo starši prihranili pri času in vožnji zlasti najmlajših otrok v druge, bolj oddaljene vrtce. Poleg izboljšanja prostorskih pogojev pridobitev predstavlja tudi sodobna gradnja, ki prispeva tudi k zmanjšanju porabe energentov in posledično k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov,« so dodali na občini.

V Kranju sta trenutno v teku še dve večji investiciji v izobraževalne ustanove. Dela na nekdanji gradbeni šoli, kjer bo večji del prostorov namenjen glasbeni šoli, se izvajajo skladno s terminskim planom, tako da bo objekt pripravljen za uporabo do začetka šolskega leta. Malo pa se zatika pri gradnji telovadnice in učilnic pri OŠ Staneta Žagarja. »Zaradi kompleksnosti projekta, zahtevnosti postopkov izvedbe in izrednih okoliščin, povezanih s covidom, so nastopile tudi izredne razmere pri pridobivanju materialov. Zato je prišlo do manjših odstopanj od terminskega plana. Skupaj s projektantom in izvajalcem si prizadevamo, da dela potekajo čim bolj kontinuirano,« so sporočili z MOK. Pri tem pa se na občini tako kot vsi investitorji srečujejo s podražitvami materialov, energentov in pomanjkanju delovne sile. Ob tem dodajajo, da situacijo pozorno spremljajo.

 | Avtor: Peter Šalamon Peter Šalamon

Leti 2022 in 2023 bosta v Mestni občini Kranj prinesli še nekaj drugih pomembnih investicij v izobraževalne ustanove. Tako bodo med drugim izdelali projektno dokumentacijo za Vrtec Sonček, ki ga bodo tudi na novo zgradili. Dokumentacijo bodo izdelali tudi za nekdanjo trgovsko šolo in rekonstruirali sam objekt, ki bo nato kot podružnična šola OŠ Jakoba Aljaža.  Ob tem pa se obetata tudi dozidava OŠ Helene Puhar ter dozidava in rekonstrukcija vrtca in Podružnične šole Kokrica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.