Gorenjska
5332 ogledov

Vrtičkarji do svojih vrtov že prihodnje leto

Mestna občina Kranj
Mestna občina Kranj (MOK) pripravlja podlage za razvoj urbanih vrtov na območju Zlatega polja.

Želja po vzpostavitvi vrtov v kranjski občini je v ospredju že nekaj let tako na strani občanov kot tudi občine. Slednja tako začenja z njihovo vzpostavitvijo, in sicer najprej na območju Zlatega polja. Lokacija je po mnenju MOK namreč zelo primerna zaradi okoliških dejavnosti, kot so osnovna šola, varstveno-delovni center, šolski center in bližina stanovanjskih sosesk.  Območje so deloma že pokrivali vrtički in kot take bodo sedaj v drugačni obliki zopet vzpostavili. Kar je ob tem še zelo pomembno, je tudi to, da je MOK lastnica teh zemljišč.

»Ker je problem obstoječih vrtičkov v državni zakonodaji, ki prepoveduje hiške in ograje na kmetijski zemlji, se pogajamo z ministrstvom za kmetijstvo za legalizacijo oziroma spremembo namembnosti zemljišč pri vrtičkih, ki obstajajo že več let. Spremembe namembnosti pa so žal nekaj, kar se zaradi dolgotrajnih postopkov zelo zavleče. Vzporedno pripravljamo novelacijo strokovne podlage za umeščanje vrtov za potrebe Sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta in Odloka o urejanju naselij in krajine. Načrt je, da se uredi enotne urbane vrtičke s spremljevalno infrastrukturo (klopi, kompostniki, objekt za hrambo orodja, zbiralniki vode …) z možnostjo najema,« so ob tem povedali v kranjski mestni upravi.

 | Avtor: Mestna občina Kranj Mestna občina Kranj

Na oktobrsko sejo mestnega sveta, ki bo 19. oktobra 2022, bodo tako dali v prvo branje Odlok  o urejanju in oddaji urbanih vrtov v najem, ki bo podlaga za oddajanje v najem. Ker so stroški postavitve urbanih vrtov večji od prvotne ocene, bodo v proračunu za leto 2023 zagotovili dodatna sredstva, da bodo na območju Zlatega polja urbane vrtove izvedli v celoti. Na občini si namreč želijo, da v prihodnjem letu prvi najemniki že obdelujejo vrtove.

Podobnih vrtičkov pa si želijo tudi na drugih delih občine. »Nekaj možnih lokacij v Kranju je že danes primernih za vrtičke. MOK skoraj nikjer ni lastnik teh lokacij, si pa prizadevamo pridobiti tudi primerne površine za bodoče lokacije. Območja urbanih vrtov pa tudi na novo dodajamo v Občinski prostorski načrt, vendar je le ta še v usklajevanju z nosilci urejanja prostora v okviru Sprememb in dopolnitev OPN,« ob tem pojasnjujejo na kranjski občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.