Gorenjska
719 ogledov

Vsak delovni dan cepijo po 1000 ljudi

Cepljenje v športni dvorani vojašnice v Kranju Zdravstveni dom Kranj Cepilna mesta v telovadnici Vojašnice Petra Petriča Kranj.
V Slovenijo v maju prihaja rekordna količina cepiv proti covidu-19, zato se pričakuje začetek množičnega cepljenja - ne glede na starostno skupino. V Zdravstvenem domu Kranj, kot pravijo, stopnjujejo formo, saj zdaj vsak delovnik v športni dvorani Vojašnice Petra Petriča cepijo po 1000 ljudi v eni sami izmeni, hkrati pa pozivajo k čimprejšnji prijavi tako starejše kot mlajše.

"Skupaj smo izvedli že 30 tisoč cepljenj. Od skupno 90.600 naših pacientov smo jih 20.389 cepili s prvim, 9355 pa tudi z drugim odmerkom. Prvi odmerek je tako prejela skoraj četrtina populacije oziroma 22,5 odstotka v šestih gorenjskih občinah, ki jih pokriva v ZD Kranj. Z drugim odmerkom pa 10,3 odstotka ali vsak deseti prebivalec občin Kranj, Šenčur, Jezersko, Cerklje, Naklo in Preddvor," so sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj.

V kranjski vojašnici je pet vzporednih točk, na katerih od ponedeljka do petka cepi po 30 medicinskih sester in zdravnikov. Čeprav je uradni urnik od 7. do 14. ure, zadnje paciente sprejmejo tudi še do 16. ali 17. ure. Ker nekaj naročenih ne pride, po telefonu prikličejo naslednje v vrsti, ker želijo porabiti vso predvideno dnevno količino.

Cepiva še ni mogoče izbirati

V Kranju prijave za cepljenje še naprej zbirajo na svojem portalu cepljenje.ozg.si. Čeprav je na voljo nov državni portal zVEM za centralno naročanje na cepljenje, v Zdravstvenem domu Kranj do nadaljnjega priporočajo, da se zainteresirani za cepljenje v Kranju še naprej prijavljajo preko njihove spletne strani. Vsi že prijavljeni na cepljenje preko te povezave ne potrebujejo novega vpisa v portal zVem. Vse prijave, tako stare kot nove, se bodo prenesle tudi na nov portal zVEM. Vsi tisti, ki nimajo dostopa do spleta, pa se lahko prijavijo tudi po telefonu 040 807 672: pokličejo lahko vsak delovni dan med 8. in 13. uro.

Če je vaš zdravnik koncesionar, se naročite pri njem ali na cepilni telefon, še razlagajo v ZD Kranj.

Prijavo svetujejo tudi občanom, ki so se za cepljenje naročili preko obrazca e-uprave. Kljub sprostitvi starostnih omejitev pri cepljenju imajo starejši – tudi naknadno prijavljeni – prednost.

Cepiva za zdaj v Kranju še ni možno izbirati. Trenutno je najbolj obsežna dobava Pfizerjevega cepiva, v kratkem so napovedane večje količine AstraZenece.

Novi termini za hitro testiranje

Še naprej pa vsak delovnik v Kranju v Globusu tekoče izvajajo tudi testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Od ponedeljka, 17. maja, se spreminjajo termini testiranja.

Ob ponedeljkih in sredah bo v Globusu testiranje po novem med 7. uro in 11.30, ob torkih in petkih  med 7. in 11. uro, ob četrtkih pa od 12. do 16. ure.

Testiranje je mogoče opraviti tudi v sosednjih občinah.

V Naklem poteka ob nedeljah od 10. do 13. ure v Domu Janeza Filipiča.

V Šenčurju se testi izvajajo vsako sredo od 9. do 13. ure v Domu krajanov Šenčur, v Cerkljah pa vsak četrtek med 8. in 12. uro v stari lekarni.

Brezplačno množično testiranje prebivalstva izvajajo tudi v Kliniki Dr. Fabjan  v Šenčurju (Poslovna cona A32) od ponedeljka do nedelje od 6. do 8. ure in od 19. do 21. ure.

Naročanje na nobeni od navedenih lokacij ni potrebno, s seboj je treba imeti le zdravstveno kartico in osebni dokument. Nujno je upoštevanje zaščitnih ukrepov, držanje medsebojne razdalje in razkuževanje rok, obvezno je nošenje zaščitne maske.


Pisna potrdila o rezultatih testa

Pisni izvid hitrega testa, ki ga testiranci najpogosteje potrebujejo za prehod državne meje, je dostopen na portalu zVEM. Dostop je mogoč z digitalnim potrdilom, tega se lahko pridobi na upravni enoti, sicer pa je dostop do portala zVEM možen tudi s katerimkoli drugim digitalnim potrdilom, denimo bančnim. Več informacij glede digitalnih potrdil je dostopnih na tej povezavi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.