Gorenjska
62 ogledov

Vsak naj išče svojo zgodbo

Likovna razstava Jože Šubic v Kranju
1/4
Marjanca Hanc Umetnik Jože Šubic pred svojim delom Četrta okrogla - zmleta, 2002
V Galeriji dr. Ceneta Avguština v prostorih kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine so danes postavili na ogled izredno zanimivo razstavo akademskega slikarja Jožeta Šubica iz Maribora. Prav danes so mu podelili nagrado Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov za življenjsko delo na področju kolaža in asemblaža.

V Kranju se umetnik Jože Šubic (Maribor, 1958), ki je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in nato tam še zaključil slikarsko specialko leta 1984, predstavlja z 20 izbranimi deli. Ustvaril jih je od leta 1988 do 2019 in v njih so prepoznavni vsaj štirje cikli.

Likovna razstava Jože Šubic v Kranju | Avtor: Marjanca Hanc Marjanca Hanc

Od FAK-a do Veličastnih

Kot je v spremnem katalogu zapisala kustosinja Nina Jeza, se prvi cikel imenuje FAK in zajema velike okrogle asemblaže. Ti so narejeni iz raznolikih materialov, prevladujeta pa les in baker. Drugi cikel je Zenzuhut, kjer umetnik v zabojčkih reciklira predmete, s katerimi udejanja svoje fantazije oziroma fantazme.Tretji cikel nosi naslov Devet postaj tvojega okusa, četrti pa Glorious twelfth. Ta zadnji zajema že samostojni kiparski del: gre za keramične ženske glave, med katerimi ima vsaka svojo simbolično lastnost, od kolesarke preko strelke do nabiralke biserov.

Umetnik sam je v kranjski galeriji izpostavil tri svoja dela. Najstarejša je slika z naslovom Najlepša gozdarjeva pripovedka iz leta 1988, sledi ji delo Četrta okrogla – zmleta, ki ga je ustvaril leta 2002.

Na prošnjo, naj pojasni filozofijo tega zares monumentalnega dela s kovinskimi ročicami, ki krasi tudi naslovnico kataloga 9. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj, je odgovoril, »da gledalcu nikoli ne želi takoj sporočiti, kaj želi povedati. Želim ga namreč spodbuditi, da sam poišče zgodbo v mojem delu«. No, te ročice bi lahko uporabili kot molilne mlinčke, lahko pa tudi za uresničevanje kakšnih skrivnih želja, je pozneje vendarle namignil umetnik. Tretje Šubičevo delo, ki je glede na aktualne razmere med navzočimi zbudilo precej pozornosti, pa je bila Kolesarka – Chica ciclista iz leta 2018. In vsi so se strinjali, da je fenomenalno prehitel čas.

Razstavo Jožeta Šubica si je mogoče ogledati do 3. novembra.

Likovna razstava Jože Šubic v Kranju | Avtor: Marjanca Hanc Marjanca Hanc

Likovna razstava Jože Šubic v Kranju | Avtor: Marjanca Hanc Marjanca Hanc

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.