Gorenjska
1356 ogledov

Vzponi na gore niso samoumevni

PU Kranj
V gorah so včeraj spet morali posredovati gorski reševalci.

Letalska policijska enota je z ekipo za helikoptersko reševanje v gorah včeraj na Skuti rešila dva zaplezana planinca. Gre za tujca, ki sta bila utrujena in izven poti. Aktivirali so tudi kamniške gorske reševalce. Na Policijski upravi Kranj ob tem pravijo, da jim gre v prvi vrsti za reševanje življenj, a, kot so zapisali,  ta ne more popolnoma zaživeti, če zraven ni tudi samoodgovornosti vsakega posameznika, ki odhaja v gore.

Večina ljudi pri gorah osnove običajno začne osvajati brez vsakršne postopnosti in seznanjanja, opozarjajo na PU Kranj. Vsak, ki hodi v gore, mora razumeti kompleksnost hribov in jih ne jemati kot samoumevne. »Če ponazorimo na lažjem primeru zvina gležnja, na primer na Kriški Gori, ki je nižja in razmeroma hitro dostopna gora. Ob zvinu zaradi bolečine večina obsedi in pokliče na pomoč. To je pravilno. Ob poškodbi se počaka na kraju, na varnem, če je blizu planinska postojanka in če posameznik to zmore, gre seveda lahko tudi do tja in ob klicu javi lokacijo, da se ga ne išče in zgublja časa. Ob klicu se vedno aktivira reševalna ekipa. Če so pogoji za let helikopterja, bodisi Policije ali Slovenske vojske, je ekipa lahko zelo hitro na kraju, če ni pogojev, pa se rešuje peš. In to kljub izjemni pripravljenosti in veliki usposobljenosti reševalcev terja določen čas, vmes pa je poškodovanec običajno nemočen. Čeprav gre za lažjo poškodbo, so že to lahko za posameznike težke situacije, ker smo ljudje preprosto navajeni, da je vse takoj pri roki. V gorah ni nič pri roki, vse je daleč stran. In dokler ne pride pomoč, si s poškodbo na kraju praktično sam. In samo predstavljamo si lahko, kako je, če gre za težke poškodbe, zlome, hude krvavitve, nezavest, huda bolezenska stanja, in da »si« v takem položaju,« je ponazoril predstavnik za odnose z javnostmi na PU Kranj Bojan Kos, ob tem pa dodaja, da so intervencije višje kot gremo bolj kompleksne.

Na policiji v poletni sezoni pričakujejo nesreče v gorah, predvsem zaradi zdrsov, padcev in padajočega kamenja. Zato vse, ki se bodo podali v gore, pozivajo, naj se na turo dobro pripravijo. »Vsak naj si pred turo vedno zastavi osnovna vprašanja: Kam grem? Ali poznam pot? Kako sem pripravljen? Kakšno opremo imam? Kakšno je vreme? Kakšna je napoved? S kom grem? Če grem sam, kar sicer ni priporočljivo, kdo bo poklical na pomoč, če me do določene ure ne bo nazaj?« Na PU Kranj tako vse, ki bodo letos v gorah, prosijo, naj se pripravljajo na vzpone, morebiti uporabijo pomoč licenciranih vodnikov in nasploh ravnajo varno.

Komentarjev 1
  • Igor Jurše 20:15 03.junij 2022.

    Tole je pa končno lepo izvedeno,kratek in logičen zapis ki si ga lahko vsak zapomni in predvsem brez pametovanja,floskul in norčevanja.Spoštovanje do ljudi,pa čeprav so to sezonski planinci,šele tako lahko pričakujemo spoštovanje do gora.