Gorenjska
48 ogledov

Z dvema svetovnima znamenitostima si obetajo več

Človeška ribica v jamskem laboratoriju Tular v Kranju Mediaspeed V maju 2021 si je jamski laboratorij Tular med delovnim obiskom Kranja ogledala tudi britanska veleposlanica Tiffany Sadler.
Mestna občina Kranj bo, kot so brez razprave potrdili na majski seji mestnega sveta, za projekt Človeška ribica v Kranju vstopila v partnerstvo z zasebnim zavodom Jamski laboratorij Tular.

S 140.300 evri bo občina do konca letošnjega leta prenovila del Kranjskih rovov, nekdanjega zaklonišča pod Pungartom. V njih bodo uredili turistično-informacijsko središče oziroma prikaz ogrožene človeške ribice v Kranju. Po sklenitvi javno-zasebnega parterske pogodbe bo Mestna občina Kranj postala skoraj tretjinska lastnica (bolj natančno 32,5 odstotna) zavoda Jamski laboratorij Tular, večinski deleža pa ostaja v rokah zakoncev Gregorja in dr. Magdalene Aljančič.

Podžupan Janez Černe pravi, da si želi občina razširiti turistično ponudbo in dejstvo je, kot je poudaril, da ima Kranj dve svetovni znamenitosti. "Tu je edini prostor, kjer bivata skupaj črna in bela človeška ribica. Drugi magnet pa je Janez Puhar, izumitelj fotografije na steklo, avtor prvega selfija. Po njem se bo imenovala sedanja podružnična šola Center, ki je bila doslej pod okriljem matične OŠ Simona Jenka."

Veliko obiskovalcev Kranja Puharja, ki se je rodil na začetku Tomšičeve ulice, ne pozna. Janeza Puharja izum fotografije na steklo postavlja ob bok svetovnih pionirjev fotografije.

Razstava o njegovem izumu, delu in življenju je bila do leta 2019 postavljena v kleti Layerjeve hiše in je delovala kot stalna muzejska razstava Gorenjskega muzeja. Zaprla se je z odprtjem hiše Puhar nasproti Layerjeve hiše, kjer je na ogled razširjena razstava o njegovem delu ter spremljajoče aktivnosti (mestna igra, soba 19. stoletja, soba iluzij itd.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.