Gorenjska
446 ogledov

Z EU sredstvi do večje prometne varnosti

Odsekovni merilnik hitrosti Andrej Leban Z odsekovnim merilnikom so v Hrastju (na fotografiji) merili hitrost od marca do konca oktobra 2021. Pilotni projekt umirjanja hitrosti, ki ga je MO Kranj izvajala v sodelovanju s Telekomom, se je končal.
Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila Mestni občini Kranj pol milijona evrov za postavitev sistemov za umirjanje hitrosti, obveščanje uporabnikov mestnega potniškega prometa in usmerjanje voznikov do parkirišč ter za kolesarsko povezavo od športnega parka do avtobusne postaje.

Mestna občina Kranj (MO Kranj) z aktivnostmi na raznovrstnih področjih postaja vse bolj trajnostna, zelena in pametna občina. Da bi bolj spodbudila občanke in občane k uporabi javnega potniškega prometa, bo v okviru projekta Postavitev sistemov za umirjanje hitrosti, obveščanje uporabnikov in usmerjanje voznikov do parkirišč bo postavila več prikazovalnikov hitrosti, zasedenosti parkirišč (tudi ob parkomatih) in prikazovalnikov na avtobusnih postajališčih.

Vzpostavili bodo tudi platformo za prikazovanje zasedenosti parkirišč, avtobusnih linij mestnega potniškega prometa, razpoložljivosti e-polnilnic in zasedenosti sistema KRsKOLESOM. S tem bodo omogočili prednost pešcem, kolesarjem in vozilom javnega potniškega prometa, vozniki osebnih vozil pa bodo hitreje našli prosto parkirno mesto kot doslej, kar bo izboljšalo pretočnost cestnega prometa in zmanjšalo onesnaževanje okolja.

Občina bo postavila prikazovalnike hitrosti na kritičnih mestih, njihova lokacija se bo enkrat na leto zamenjala. Na podlagi tega pričakujejo večjo varnost na cestah za vse udeležence v prometu. Operacija je ocenjena na dobrih 400.000 evrov: od tega bosta Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prispevali slabih 246.000 evrov, MO Kranj pa 158.000 evrov. Naložba se bo predvidoma zaključila poleti 2022.

Za dopolnitev in dograditev manjkajoče kolesarske infrastrukture s pripadajočo opremo, infrastrukturo za pešce in komunalno infrastrukturo na kolesarski povezavi Športni park Kranj–Avtobusna postaja Kranj na delu Ceste Staneta Žagarja pa bo Mestna občina Kranj prejela dobrih 242 tisoč evrov.

"S tem bomo prebivalcem omogočili varno kolesarsko povezavo med soseskami Primskovo, Vodovodni stolp, Center in glavno avtobusno postajo znotraj gosto naseljenega dela mesta ter jih spodbudili, da opravijo velik del vsakodnevnih kratkih poti s kolesom. Cilj je do leta 2023 vzpostaviti manjkajoče kolesarske povezave v mestnem kolesarskem omrežju in v navezavi na omrežje sosednjih občin," so zapisali v obrazložitvi, ki so jo poslali z MO Kranj.

Ta naložba je vredna približno 437.000 evrov, od teh bo MO Kranj prispevala 194.000 evrov, večino pa, kot smo že navedli, to je dobrih 242 tisoč evrov, pa Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega kohezijskega sklada.

Župan MO Kranj Matjaž Rakovec je ob odobritvi evropskih sredstev dejal, da v Kranju "pospešeno delamo na konceptih trajnosti, saj si kot skupnost želimo zdravo in kakovostno bivanje, posledično pa moramo za uresničitev tovrstnih želja čim bolj razbremeniti okolje. Z digitalizacijo pri umirjanju prometa spodbujamo ljudi k uporabi javnega prevoza, povečujemo prometno varnost in razbremenitev cest. Z dograditvijo manjkajoče kolesarske infrastrukture si prizadevamo k zdravemu in okolju prijaznemu načinu življenja. Odobrena evropska sredstva nam pomagajo na poti uresničevanja začrtanih ciljev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.