Gorenjska
2442 ogledov

Z lasersko svetlobo dlje časa osvetljeval helikopter, ki je reševal planinca

Vojaški helikopter, reševanje v gorah Policija Helikopter SV, reševanje v gorah.
Poročali smo že, da si je včeraj, 17. aprila, v Krnici na območju Kredarice, občina Kranjska Gora, pri zdrsu planinec poškodoval ramo, in da so ga okoli 19. ure zato reševali gorski reševalci in tudi posadka helikopterja Slovenske vojske. Helikopter je poškodovanca nato prepeljal v Splošno bolnišnico Jesenice, po oddaji v zdravstveni ustanovi pa ga je nato nekdo med letom osvetlil z lasersko svetlobo zelene barve.

S Policijske uprave Kranj so danes, 18. aprila, v zvezi z incidentom na Jesenicah, prvim takim v letošnjem letu na Gorenjskem, sporočili, da le zaradi hitre reakcije pilotov ni prišlo do ogrožanja varnosti posadke.

"V kolikor bo to v nadaljevanju še ugotovljeno, bodo policisti postopek vodili v smeri kaznivega dejanja. Dejanje pomeni hudo nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke. Laserski  žarek namreč vsakič povzroči najmanj trenutno zaslepljenost vse posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini, v  najslabšem primeru pa lahko privede tudi do nenadzorovanih situacij vzraku, strmoglavljenja ali trajnih posledic na vidu. Zato to niso igrače!" so opozorili s PU Kranj.

Mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na PU Kranj, nam je v zvezi z incidentom za Žurnal24 pojasnil, da je bila to daljša osvetlitev, zato ni bila naključna. Na tem območju tudi ni zabavišč, osvetlitev je bila v helikopter. Kdo je bil ta, ki je osvetlil helikopter, ali otrok ali odrasla oseba, še ni znano. Pojasnil je še, da so posadke zrakoplovov v preteklosti že poročale o osvetljevanju z laserjem.

Poziv tudi staršem

Policija je ob včerajšnjem incidentu pozvala k odgovornim dejanjem in posebno sporočilo namenila tudi staršem. "Seznanite otroke o nevarnosti tovrstnega početja, saj ste navsezadnje običajno vi tisti, ki jim kupujete in dovoljujete te predmete!"

 

Komentarjev 10
  • Barbara_Clark 10:11 19.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • Avatar Leon
    Leon 16:13 18.april 2022.

    Koliko kršiteljev je policija naznanila na tekmah ,kjer uporabljajo takšne laserske naprave ?

  • Dusan12 14:13 18.april 2022.

    Le v kup, le v kup, uboga gmajna, da zjebemo leve okupatorje, levičarska golazen se je spravila na Podutiško cerkev. In To jedemokracija, Ne HVALA, KKK, hostarski posranci.