Gorenjska
374 ogledov

Z obnovo zmanjšujejo vodne izgube in prihodnje stroške

Obnova vodovod Kranj Komunala Kranj Obnova vodovoda ob stanovanjskih blokih v Kranju.
Komunala Kranj obnavlja dotrajane vodovodne priključke v stanovanjskih blokih na Valjavčevi ulici 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 in 13 in na Zoisovi ulici 13. Zaradi del in posledično prevezav na javnem vodovodnem omrežju občasno prihaja do motenj s preskrbo s pitno vodo. Doslej so opravili že dobro polovico načrtovanih del, predvidoma jih bodo zaključili v začetku oktobra letošnjega leta.

Vodovodno omrežje s priključki na območju Valjavčeve in Zoisove ulice je bilo zgrajeno konec petdesetih let. Pitna voda do uporabnikov priteče po pocinkanih vodovodnih ceveh dimenzij med 32 in 40 mm, ki so z leti dotrajale. Odločitev za obnovo temelji na večletnem spremljanju in analizi enake vrste okvar pri obračunskih vodomerih, lomih spojnic in zapornih ventilov. Okvare so posledica strižnih sil na priključnih ceveh zaradi manjših posedkov zemljine skozi leta, so nam razložili iz Komunale Kranj.

Na vprašanje, kakšne vodne izgube so bile na teh dotrajanih priključkih, so nam iz komunalnega podjetja odgovorili, da te spremljajo po večjih posameznih geografskih merilnih conah znotraj vodovodnih sistemov in da nato na podlagi podatkov določijo bilanco vodnih izgub.
"S trenutnimi projekti in zamenjavami hišnih priključkov tako zmanjšujemo vodne izgube in zmanjšujemo prihodnje stroške vzdrževanja hišnih vodovodnih priključkov do obračunskih vodomerov, ki pa se na območju trenutnih obnov sicer vsi nahajajo znotraj večstanovanjskih objektov oziroma blokov."

Prihodnjo sredo, 1. septembra, bo Komunala Kranj začela obnavljati vodovodne priključke še na lokacijah Zoisova ulica 3, 5, 7 in 9 ter Dražgoška ulica 6 v Kranju. Dela bodo trajala približno mesec dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.