Gorenjska
34 ogledov

Z otroki s posebnimi potrebami zaenkrat le na daljavo

Vrtec Profimedia Otroci v vrtcu.
V Kranjskih vrtcih imajo od 26. oktobra naprej nujno vrtčevsko varstvo organizirano v enoti Najdihojca, saj javni vrtec obiskuje le približno 100 otrok. Prejšnji teden so vzgojitelji pričeli delati na daljavo tudi z otroki s posebnimi potrebami v vseh 88 oddelkih.

Po sklepu župana Matjaža Rakovca je v času epidemije novega koronavirusa, ko so vzgojno-izobraževalne institucije zaprte, v Mestni občini Kranj dežurno varstvo otrok organizirano v dveh enotah Kranjskih vrtcev, in sicer v Najdihojci in Mojci. Do varstva so upravičeni vsi otroci, katerih oba starša morata biti nujno prisotna na delovnem mestu in to izkažeta s potrdilom delodajalca o upravičenosti do nujnega varstva.

Kakor so sporočili iz uprave Kranjskih vrtcev, je v prvem tednu dežurstva vrtec obiskovalo okoli 70 otrok, nato pa se je število iz tedna v teden povečevalo za približno 10 otrok. Trenutno je v varstvu okoli 100 otrok iz Kranjskih vrtcev ter 16 iz vrtcev pri vseh osnovnih šolah, zato je odprta samo enota Najdihojca. Glede na pretekle izkušnje delo načrtujejo racionalno in skrbno, vsi podsistemi v zavodu delujejo v skladu s smernicami in priporočili Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Zadnjih 14 dni tako ni bilo potrebno nobenega oddelka poslati v karanteno.

Nudijo tudi strokovno pomoč

V preteklem tednu so začeli delati tudi na daljavo z otroki s posebnimi potrebami v vseh 88 rednih oddelkih, če starši za to izrazijo interes in imajo pogoje za tako obliko dela. Zaenkrat v upravi Kranjskih vrtcev ne morejo oceniti, kako se bo delo s tako majhnimi otroki obneslo, zavedajo pa se, da brez intenzivnega sodelovanja staršev delo ne bo uspešno. Kljub temu so poskusili in se bodo trudili, da bi to čim bolje potekalo.

Prav tako so vsem staršem otrok z zmerno in težjo motnjo v razvoju v petih razvojnih oddelkih ponudili možnost terapij logopeda in nevrofizioterapevta. Pred tem so za mnenje zaprosili vodjo Razvojne ambulante. Starši so se zahvalili za skrb, a so bili enotnega mnenja, da se s terapijami počaka še teden dni, saj že tako ranljivih otrok ne želijo izpostavljati dodatnim dejavnikom tveganja za okužbo.

Kranjski vrtci vse starše tudi redno informirajo prek spletne strani in prek sporočil v web-vrtcu. Prav tako so jim vsak delovni dan na razpolago za pojasnila dežurne pomočnice ravnateljice v Najdihojci.

Zaprti vrtci ohranjajo stik z otroki

Nekateri vrtci oziroma vzgojiteljice tudi v času zaprtja vrtcev ohranjajo stik s starši oziroma z otroki na različne načine: občasno jim napišejo kratka in spodbudna sporočila, pošiljajo izzive za risanje, gibanje, razvoj grafomotorike, uganke, pravljice, pesmice ... V Vrtcu Orehek, na primer, jim redno pošiljajo posnetke pravljic, ki jih ob ilustracijah iz knjig prebira pomočnica ravnatelja za vrtec. Pred kratkim so jih razveselili tudi z videoposnetkom, podloženim s pesmijo »Mi pa gremo radi v vrtec«, v katerem se zvrstijo fotografije druženja in aktivnosti vseh oddelkov in skupin Vrtca Orehek in Vrtca Mavčiče, skupaj s spodbudnimi pozdravi in fotografijami njihovih vzgojiteljic, kako preživljajo to korona obdobje.

»Ostanimo dobre volje,« sporočajo vzgojiteljice, v upravi Kranjskih vrtcev pa dodajajo: »Upamo in želimo, da se bodo razmere kmalu umirile in bomo lahko na stežaj odprli vrata vseh naših 15 vrtcev.«

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.