Gorenjska
382 ogledov

Z ozaveščanjem nad stigmo

Demenci prijazna točka Mestna občina Kranj Anže Krže/Mediaspeed Nalepka s tremi spominčicami je od danes, 19. oktobra 2021, tudi ob vhodu v stavbo Mestne občine Kranj in pri sprejemni pisarni v notranjosti Mestne občine Kranj. Na fotografiji z leve proti desni direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid, predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec in kranjski župan Matjaž Rakovec.
Danes in jutri, 19. in 20. oktobra, je in bo Kranj v znamenju starejših. Na Slovenskem trgu se je mogoče na stojnicah pri številnih lokalnih organizacijah in društvih, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem starejših, seznaniti s storitvami oziroma z viri pomoči, ki jih nudijo. Cilj je spodbuditi vključenost starejših v njihove aktivnosti.

V okviru t. i. Sejma dolgožive družbe na temo duševnega zdravja starejših so danes v Kranju pripravili okroglo mizo, na kateri so strokovnjaki med drugim opozorili na težave v času epidemije covid-19. Razglasili pa so tudi dve demenci prijazni točki: Center za socialno delo Gorenjska, Enota Kranj in Mestna občina Kranj. V Sloveniji je zdaj 265 demenci prijaznih točk, od teh na Gorenjskem 33 in že kar 12 v Kranju.

Direktorica Ljudske univerze Kranj Mateja Šmid, ki je koordinatorka demenci prijaznih točk za Gorenjsko, je razložila, da "z ozaveščanjem in izobraževanjem o demenci ustvarjamo kakovostno okolje, da lahko ljudje z demenco čim dlje živijo samostojno in dostojanstveno."

Štefanija Lukič Zlobec, predsednica Združenja Spominčica – Alzheimer Slovenija, je ob izročitvi listin županu Matjažu Rakovcu in predstavniku CSD Gorenjska obudila spomin, kako so kot prvo točko odprli v uradu varuha človekovih pravic in kako neverjetno pozitiven in množičen odziv je sledil temu po vsej Sloveniji. "Demenci prijazne točke so odigrale izredno pomembno vlogo v času epidemije covid-19, ko se je javno življenje ustavilo. Mnogi od starejših živijo sami in se niso zavedali, da je kaj narobe ... Hodili so od vrat do vrat, brez mask, niso si razkuževali rok ... Pomoč in podpora ljudem je bila v času epidemije še bolj dragocena," je opozorila.

"Veseli me, da bodo tudi naši zaposleni znali ustrezno in brez strahu pomagati človeku, ki se lahko v nekem trenutku povsem zmede," je v nadaljevanju dejal župan Matjaž Rakovec in poudaril, da si na Mestni občini Kranj na več ravneh prizadevajo za kakovostno življenje in skrb starejših občank in občanov: po sprejetju Strategije varstva starejših v MOK 2020–2024 bodo na Planini v nekdanji trgovini, ki je med epidemijo po predelavi služila kot rdeča cona, začeli preurejati prostore za dnevno varstvo 30 starejših. Do konca letošnjega leta naj bi bilo tudi izdano gradbeno dovoljenje za nov javni dom starejših na Zlatem polju, v okviru katerega bo tudi oddelek za oskrbovance z demenco. V Kranju bosta Domplan in Iskraemeco (v okviru projekta Iskrica) gradila oskrbovana stanovanja, je med drugim še omenil župan Rakovec. Na območju nekdanjega samskega doma na Planini, ki so ga nedavno porušili, bodo zgradili 34 oskrbovanih stanovanj, na območju nekdanje mlekarne prav tako na Planini pa v okviru nove soseske načrtujejo 60 oskrbovanih stanovanj.

Kaj je demenci prijazna točka?

Zaposleni v instituciji, ki ima nalepko s tremi spominčicami, imajo potrebno znanje in informacije o demenci, vedo, kakšni so prvi znaki in kako jih prepoznati, kako komunicirati z osebami z demenco in jim pomagati, če se izgubijo in ne vedo, kje so, kdo so in kako najti pot domov. V Kranju je zdaj že 12 demenci prijaznih točk: ima jo šest enot Gorenjskih lekarn, Dom za upokojence Kranj, Ljudska univerza Kranj, kranjska enota NIJZ, Mestna knjižnica Kranj in od danes tudi MO Kranj in Center za socialno delo Gorenjska, Enota Kranj.

Na demenci prijazni točke osebe z demenco in svojci dobijo informacije glede uporabe storitev, kot so uporaba javnega prevoza, dostop do trgovin, pošte, lekarne, bank, policije, upravne enote... Svojci lahko tudi poiščejo informacije o tem, kako preživeti dan z bolnikom in kaj vse lahko osebe z demenco še počnejo, ter tudi o tem, kam po pomoč in podporo. "S tem prispevamo k večji vključenosti oseb z demenco in njihovih svojcev v skupnost, zagotavljamo večjo varnost, mobilnost in dostopnost do storitev, ki jih osebe z demenco v zgodnji fazi bolezni še lahko uporabljajo same ter tako dlje časa ohranjajo svojo samostojnost in ostanejo dejavni člani skupnosti. V tej smeri se bodo odslej trudili tudi zaposleni v MO Kranj," so danes napovedali z Mestne občine Kranj.

Najprej je človek, potem bolezen!

Danes je predsednica Združenja Spominčica Štefanija Lukič Zlobec v Kranju prijazno opomnila vse navzoče, da je nesprejemljivo, da govorimo in pišemo o dementnih ljudeh. "Tega izraza ne smemo uporabljati. Prav je: osebe oziroma ljudje z demenco. Kajti najprej je človek, potem bolezen!"

V izjavi je novinarjem nato tudi pojasnila, da je pomembno vedeti, kako se pogovarjamo z ljudmi, ki imajo demenco, saj so ti občutljivi in izgubljeni. Do njih pristopimo prijazno, potrpežljivo, saj dobro poznajo govorico telesa. Pogosto nimajo pri sebi osebne izkaznice, hodijo pa naokoli, ... Približati se jim moramo na primeren način in jim pomagamo najti pot domov, je svetovala.

Združenje Spominčica – Alzheimer Slovenija bo danes projekt Demenci prijazne točke predstavilo tudi na Alzheimer Academy v Bruslju kot inovativen pristop, ki smo ga pričeli v Sloveniji. "To je pomembno, da smo člani evropske in svetovne organizacije o demenci, saj lažje sodelujemo in širimo znanje o demenci. Najbolj pomembno je ozaveščanje, zmanjševanje stigme, ki je še vedno navzoča," je dejala Štefanija Lukič Zlobec in poudarila, kako nujno je, da bolnik dobi diagnozo, sicer ne bolnik ne svojci ne vedo, s čim se spopadajo.  
In demenca je samo v eni četrtini zdravstveni problem, tri četrtine so socialni problem. Kajti ta bolezen traja dolgo, svojci so popolnoma izčrpani in zato potrebujejo podporo skupnosti in sosedov. "Kot Spominčica smo pri ozaveščanju naredili že veliko, naslednji korak je zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo na sistemski ravni pomagal ljudem z demenco. Večina njih, kar 80 do 90 odstotkov ljudi z demenco, namreč živi doma, samo na koncu, v bolj razviti fazi bolezni, gredo v domove za starejše. Ciljna skupina so torej ti, ki so doma, da jim pomagamo," je sklenila Štefanija Lukič Zlobec.

Komentarjev 1
  • Howard_Steinke 16:37 20.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦