Gorenjska
2924 ogledov

"Z upanjem na dež gledamo radarske karte"

1/6
PGD Selca Gasilci na območju Potoške gore nad Preddvorom.
Intervencija v gozdovih nad vasjo Potoče v občini Preddvor se nadaljuje. Kot je razvidno iz spletne strani Uprave RS za zaščito in reševanje, je pred 6. uro izbruhnil ogenj okoli 900 metrih nadmorske višine v okolici Babe oziroma Malega vrha. Čez noč so gasilci, več kot 100 jih je bilo na terenu, gasili manjša požarišča. Požar se je okoli 8. ure zjutraj širil z manjšo hitrostjo.

Danes zjutraj so na požarišče že odšla nova moštva gasilcev, s cisternami na hrib že od jutra naprej dovažajo vodo, prav tako se je že začelo helikoptersko gašenje. "Štirje helikopterji SV bodo danes v Preddvoru, ves čas bodo trije vozili vodo, eden bo v pripravljenosti in bo poletel, ko bo šel prvi napolnit gorivo. Canadair v Zadru je v pripravljenosti, na pomoč bo priletel, če bo treba, vsi pa z upanjem na težko pričakovani dež gledamo radarske karte," je tik pred menjavo nočne in dnevne izmene gasilcev povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja.

Canadair, ki je včeraj popoldne priletel iz Zadra, je včeraj večkrat zajel vodo iz Bohinjskega jezera in jo odvrgel na požarišče, se je namreč zvečer zaradi protokolov vrnil na Hrvaško. Slovenija pa naj bi sosedo po potrebi zaprosila za pomoč tudi danes, 30. marca, so navedli v Civilni zaščiti Preddvor.

[video: 10713 / ]

Čez dan so včeraj gasili trije helikopterji SV, ki so vodo zajemali iz jezera Črnava. Večji Cougar je z enim letom prepeljal okoli 2000 litrov vode, manjša dva pa od 600 do 800 litrov naenkrat.

Na terenu je bilo včeraj več kot 200 gasilcev, med drugimi tudi gasilci z območja gasilskih zvez Škofja Loka in Ljubljana 3.

"Prvi dan, 28. marca, je gasilo 250 gasilcev, prvo noč 100. Včeraj, 29. marca je čez dan gasilo 200, ponoči pa 120 gasilcev. Danes, tretji dan, je predvideno več kot 150 gasilcev. Razen poškodb treh gasilcev prvi dan, drugih nesreč na kraju ni bilo," so natančno statistiko danes zjutraj poslali s Policijske uprave Kranj.

"Razmere na terenu so izredno zahtevne, nevarne. Skale se krušijo, letijo, teren je marsikje neprehoden. Fantje kar nastradajo. Skupina gasilcev si je morala pot v dolino utreti preko Čemšenika. Poškodb 29. marca k sreči ni bilo, ekipi nujne medicinske pomoči in gorske reševalne službe sta ves čas v pripravljenosti. Pogorelo je pa nekaj opreme, cevi in orodja," so na spletni strani preddvorske civilne zaščite zapisali besede Marka Bohinca, namestnika poveljnika CZ Preddvor.

Ker požar še vedno tli, je prava rešitev dež, ta pa naj bi glede na vremensko napoved, začel padati danes popoldne.

Včeraj je bil ogledu, kot smo poročali, minister za obrambo Matej Tonin, pozneje pa tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Pozno zvečer pa je STA poročala, da so na podlagi državnega načrta za večje požare aktivirali tudi gasilske enote iz drugih regij, stroške intervencije pa bodo krili iz državnega proračuna. Mednje spadajo stroški prevoza, prehrane, namestitve reševalcev, stroški nadomestil oziroma refundacije plače med opravljanjem nalog, stroški poškodovane in uničene opreme.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje so pojasnili, da je temeljni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju izdelan za primer velikega požara na območju ene ali več regij oziroma ko je aktiviranih več kot dve tretjini razpoložljivih gasilskih enot v gasilski regiji.

Med velikimi požari je za njegovo gašenje odgovoren vodja intervencije iz vrst gasilcev, za izvajanje drugih nalog zaščite, reševanja in pomoči ter njeno koordinacijo pa so odgovorni občinski in regijski poveljniki civilne zaščite oziroma njen poveljnik.

Glede na razmere, oceno vodje intervencije in napoved razvoja dogodkov odločitev o aktiviranju državnega načrta sprejme poveljnik Civilne zaščite RS. Po potrebi se v akcijo s svojimi zmogljivostmi vključita Slovenska vojska in policija.

Opozorilo in prošnja policije

S PU Kranj tudi danes opozarjajo, da je še vedno prepovedano zadrževanje na območju intervencije in v okolici. Temperature na požarišču so zelo visoke, zelo nevarno pa je tudi v gozdu na širšem območju požara.

Danes zjutraj sice ni bilo veliko dima, vendar se glede na vreme razmere lahko hitro spremenijo. Zato še vedno velja opozorilo in previdnost pred dimom. Ker je možno, da bodo danes zajemali vodo iz jezer, morda tudi iz Blejskega ali Bohinjskega, policija naproša uporabnike vodnih površin, naj jih danes zaradi varnosti ne uporabljajo. Opozorilo velja tudi za jadralne padalce na teh območjih.

 

Komentarjev 2
  • jakec1575 11:39 30.marec 2022.

    namesto toninovega letala za 100 mio, rabimo slovenski candair. tovrstni pozari bodo v sloveniji vse pogostejsi. na zalost.

  • zdrej 09:55 30.marec 2022.

    Sem mnenja, da EU mora kupiti vsaj dva ta velika "gasilska tankerja" po 70m3 vsak. Sedaj pa bi dodal, da bi bilo potrebno še imeti dve letali tam 40m3 kapacitete gasilnega sredstva. Ta letala niso zamenjava za helikopterje in canadairje, ...prikaži več ampak dopolnilo. Namreč tankajo se na letališčih, Njihov obračalni čas je zato daljši, zato pa delovanje v parih z veliko količino vode. Namen za večje požare ali kot vaje Zalivanje področij.