Gorenjska
419 ogledov

Za 10 odstotkov več prijavljenih študentov

Fakulteta za organizacijske vede Fakulteta za organizacijske vede
Na Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru, edini javni fakulteti v Kranju, so zadovoljni z letošnjimi prijavami. "Glede na preteklo leto zaznavamo porast prijavljenih študentov za približno 10 odstotkov. Za toliko tudi v zadnjih petih letih vsako leto povečujemo vpis študentov," je pojasnila izredna profesorica dr. Polona Šprajc, vršilka dolžnosti prodekanice za izobraževalno dejavnost na FOV.

Na FOV so lani oziroma v študijskem letu 2020/2021 skupaj vpisali 945 študentov, od teh 66 tujih študentov. Zdaj sta minila dva prijavna roka za dodiplomski študij za slovenske državljane in državljane Evropske unije ter prvi prijavni rok za Slovence brez slovenskega državljanstva in tuje državljane.
Trenutno je za Slovence brez slovenskega državljanstva in tuje državljane samo še danes, 8. septembra, odprt zadnji prijavni rok skladno z razpisnimi določili.

"Zakon velja tudi za nas"

Na vprašanje, ali bodo omejevali vpis oziroma zavračali tuje študente, je dr. Polona Šprajc odgovorila, da jih bodo vpisali glede na njihov izkazan interes s prijavo, izpolnjenimi formalnimi pogoji in popolno dokumentacijo.

O tem, ali ti formalni pogoji za vpis študentov iz tretjih držav med drugim pomenijo, da mora imeti tuji študent na bančnem računu 5000 evrov (novela zakona o tujcih, ki velja od marca 2021, naj bi bila uvedena zaradi zlorab, op. a.), pa je razložila, da na FOV "zlorab nismo zaznali, zakon pa velja tudi za nas in ga bomo spoštovali."

Glede tujih študentov je dr. Polona Šprajc še navedla, da na FOV v zadnjih petih letih zaznavajo vpis tujih študentov pretežno iz Srbije in drugih držav bivše Jugoslavije, Rusije in tudi Ukrajine. "Lahko potrdim, da je tudi med tujimi študenti kar nekaj odličnih študentov, na kar smo seveda ponosni."  

Novela zakona o tujcih na matičnem odboru ni dobila večinske podpore

Sinoči je STA poročala, da je Odbor državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo na nujni seji obravnaval predlog novele o tujcih, s katerim bi za študente iz tretjih držav odpravili sedanjo zahtevo glede izkazovanja zadostnih sredstev za preživljanje. A novela na matičnem odboru ni dobila zadostne podpore: zanjo je glasovalo osem članov odbora, deset jih je bilo proti.

Poslanka Nataša Sukič (Levica) je razložila, da bi radi s predlagano novelo odpravili škodljive spremembe, ki jih je prinesla marca sprejeta novela zakona o tujcih. Po njenih besedah te namreč postavljajo visoke zahteve za študente iz tretjih držav, s tem pa onemogočajo nadaljevanje študija številnim, ki že študirajo v Sloveniji, novim študentom pa preprečujejo vpis na slovenske univerze. Tako se po njenih besedah dela ne le razlika med študenti iz EU in tistimi, ki prihajajo iz tretjih držav, pač pa tudi med socialno šibkejšimi in premožnejšimi.

Predlog novele zakona o tujcih je vložila Levica s podporo 40 poslancev, podpise pa so prispevali še poslanci iz vrst LMŠ, SD, SAB, poslanske skupine nepovezanih poslancev in poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža. Podporo pa so predlogu izrekli tudi v Študentski organizaciji Slovenije. Po tem predlogu bi študent iz tretje države dokazoval zadostna sredstva za preživljanje s pisno izjavo staršev oziroma zakonitega zastopnika o tem, da ga bodo v času študija preživljali, kot je to veljalo pred zadnjimi spremembami zakona, po katerih pa se zahteva izkazovanje zadostnih sredstev.

 

Komentarjev 1
  • Plavi-mil 13:56 08.september 2021.

    Sukić, jasno, da se poteguje za svoje balkanske brate, kaj vas ni že zadosti v Sloveniji?