Gorenjska
2998 ogledov

Za nadgradnjo gorenjske železnice potrebne tudi arheološke raziskave

železnica tir Profimedia
Ministrstvo za okolje in prostor, natančneje Direktorat za prostor, graditev in stanovanja, v okviru priprave državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj–Jesenice–državna meja v koridorju obstoječe proge trenutno izvaja analizo vplivov na kulturno dediščino, ki vključuje tudi predhodne arheološke raziskave.

Na območju Mestne občine Kranj opravljajo predhodne arheološke raziskave, ki so potrebne za pripravo državnega prostorskega načrta za nadgradnjo železniške proge Ljubljana–Kranj–Jesenice–državna meja. V skladu z Zakonom o varstvu kulturne dediščine morajo namreč opraviti analizo vplivov na kulturno dediščino. Z raziskavami pridobljene podatke o arheoloških ostalinah bodo vključili v okoljsko poročilo.

Predhodne arheološke raziskave v skladu z Zakonom o varstvu kulturne dediščine opravlja Center za preventivno arheologijo v okviru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. »Izvedba predhodnih arheoloških raziskav je namenjena podrobnejši analizi širšega obravnavanega prostora in nikakor ne pomeni, da bo celotno obravnavano območje vključeno v končni obseg državnega prostorskega načrta. Predhodne arheološke raziskave izvajajo v obliki ekstenzivnega terenskega pregleda, to pomeni sprehod prek zemljišč in pobiranje vseh najdb na površini, kar velja za odprte površine, kot je njiva. Če so na zemljišču posevki, ali je morda zatravljeno ali pogozdeno, pa pregled izvedejo z izkopom testnih jamic v velikosti 40 x 40 x 40 cm,« so sporočili iz Direktorata za prostor, graditev in stanovanja.  Omenjene testne jamice bodo po pregledu nemudoma zasuli, v primeru travnatih površin pa prekrili s travno rušo. Ob tem dodajajo, da v primeru, če bodo potrebne natančnejše arheološke raziskave, jih bodo opravili šele na podlagi sprejete uredbe o spremembah in dopolnitvah uredbe o državnem prostorskem načrtu oziroma na podlagi predhodnega soglasja lastnikov zemljišč.

Predhodne arheološke raziskave bodo sicer izvajali na območju osmih občin. Poleg Mestne občine Kranj bodo potekale še v Mestni občini Ljubljana ter občinah Medvode, Škofja Loka, Naklo, Radovljica, Žirovnica in Jesenice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.