Gorenjska
231 ogledov

Za obvladovanje hrupa ključna preprečevanje in proaktivnost

Potovanje z letalom; letalo Profimedia
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu mednarodnega projekta ANIMA posvetil večjo pozornost dejavnosti ljubljanskega letališča in prebivalcem, ki živijo v okoliških občinah. Njihova želja je, da preučijo problematiko naraščajočega letalskega prometa in vzpodbuditi razvoj novih pristopov za obvladovanje hrupa ter zmanjševanje negativnih vplivov na javno zdravje.

Hrup letal, predvsem v bližini letališč, negativno vpliva na kakovost življenja, zdravje in počutje ljudi. Namen projekta ANIMA je tako tudi izboljšanje kakovosti bivanja v bližini letališč, hkrati pa upoštevati tudi razvoj letališč in njihovo konkurenčnosti v evropskem prostoru.

V okviru projekta ANIMA je NIJZ v sodelovanju z Mestno občino Kranj (MOK) decembra 2019 izvedel delavnico Transparentno upravljanje s hrupom in sodelovanje skupnosti prebivalcev na območju ljubljanskega letališča. Glavna ugotovitev je bila, da sta za obvladovanje hrupa ključna preprečevanje in proaktivnost. Če zakonodaja, ki bi zagotavljala ustrezno stopnjo zaščite, še ni na voljo, je treba na nacionalni, regionalni in občinski ravni vseeno sprejeti pobude za povečanje kakovosti življenja. Prejšnji mesec so prav tako v sodelovanju z MOK organizirali delavnico v ožjem krogu z namenom, da se dogovorijo o možnem sodelovanju v okviru Foruma za dialog letališča.

 

Povabilo prebivalcem za sodelovanje

V iskanju rešitve za reševanje hrupa, ki moti prebivalce, trenutno na NIJZ izvajajo tudi Raziskavo počutja v lokalnem okolju v občinah ob letališču. Vabila so poslali 650 naključnim prebivalcem občin Cerklje na Gorenjskem, Domžale, Komenda, Kranj, Mengeš, Šenčur in Vodice. K sodelovanju pri raziskavi vabijo tudi ostale krajane, da izrazijo svoje mnenje. Pri študiji lahko sodeluje vsak, ki je starejši od 18 let in ima telefon, ki omogoča sodelovanje. Vsa navodila zainteresirani najdejo na spletni strani NIJZ.

Vsi zbrani podatki bodo anonimni in uporabljeni izključno v raziskovalne namene. Raziskava poteka približno dva tedna. Udeleženci raziskave bodo v tem času odgovarjali na ankete preko mobilne aplikacije AnimApp, odvisno od posameznikove izbire pogostosti izpolnjevanja anket. Ko bo čas za izpolnjevanje ankete, bodo o tem samodejno obveščeni preko aplikacije tako, da bodo na mobilni telefon vsak dan prejeli dva do štiri SMS sporočila.

Komentarjev 1
  • Edward_Adkins 12:13 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦