Gorenjska
1800 ogledov

Za oddajo zahtevka se čaka šest delovnih dni

Dr. Metka Knific Zaletelj Osebni arhiv Dr. Metka Knific Zaletelj
Podobno kot drugod so tudi na Upravni enoti Kranj v teh dneh zasuti z delom. O tem, da naj bi od 16. junija naprej zaradi povečanega obsega dela podaljšali delovni čas za stranke, pa v Kranju danes dopoldne še niso imeli navodil oziroma informacij. "Zaenkrat vse rešujemo z nadurnim delom naših uslužbencev, " je za Žurnal24 pojasnila načelnica UE Kranj dr. Metka Knific Zaletelj.

Z UE Kranj so nam dodatno razložili, da je običajno vsako leto pred letnimi dopusti na upravnih enotah povečano število strank. Letos pa jih je še več, saj v letih 2021 in 2022 poteče veljavnost večjemu številu osebnih izkaznic in potnih listin.

Na območju UE Kranj poteče državljanom veljavnost osebnih izkaznic: leta 2021 – 9.287, leta 2022 -  15.077, leta 2023 – 6.183; potnih listin: leta 2021 – 3.101, leta 2022 – 8.144, leta 2023 – 2.917. Bistveno se je povečalo tudi povpraševanje strank po pridobitvi kvalificiranega digitalnega potrdila SI-GENCA oziroma mobilne identitete smsPASS.

Posledica sproščanja ukrepov pa je tudi porast števila mladostnikov, ki se prijavljajo na teoretični in praktični del vozniškega izpita. Čakalne vrste pa nastajajo tudi zaradi naročanja strank, saj določen delež uslužbencev, ki običajno opravljajo referentske naloge na okencih, opravlja zdaj administrativno delo sprejemanja telefonskih klicev strank in beleženje strank v program za naročanje.

V pričakovanju, da ministrstvo vzpostavi zunanji enotni klicni center

A za vse, kar želimo urediti na Upravni enoti Kranj in njenih krajevnih uradih se je potrebno prej naročiti, tudi za pridobitev za tako zelo zaželenega digitalnega potrdila.

"Stranke se telefonsko naročijo na upravni enoti in se na dogovorjen termin osebno zglasijo na okencu upravne enote, kjer podajo zahtevek za pridobitev digitalnega potrdila SIGEN-CA/SI-PASS. Trenutna čakalna doba na Upravni enoti Kranj za podajo zahtevka za pridobitev digitalnega potrdila se iz dneva v dan povečuje, trenutno je šest delovnih dni," je razložila načelnica dr. Metka Knific Zaletelj.

Na vprašanje, ali zaradi gneče načrtujejo kadrovske okrepitve, pa so nam z UE Kranj odgovorili, da pričakujejo, da bo Ministrstvo za javno upravo odobrilo pomoč vsaj enega dodatnega referenta za delo na okencih in pomoč študentov pri telefonskem naročanju strank. In to za čas, dokler ministrstvo ne vzpostavi zunanjega enotnega klicnega centra. Ta enotni klicni center bo omogočal preusmeritev strank med upravnimi enotami glede na podatke o čakalnih vrstah.

Če imate Sigen-co, sami aktivirajte smsPASS

Načelnica UE Kranj pa je ob tem še svetovala, naj stranke pred obiskom upravne enote preverijo veljavnost svojih osebnih dokumentov. Tako bi z enimi obiskom na upravni enoti podale vlogo za digitalno potrdilo in uredili vse dokumente. Opozorila pa je tudi, da vsi državljani, ki že imajo Sigen-co, lahko sami aktivirajo smsPASS.

Že prvi dan v kranjski vojašnici 417 vlog

Digitalno potrdilo lahko pridobijo državljani Republike Slovenije, starejši od 15 let, in tujci, ki imajo v Republiki Sloveniji dodeljeno matično in davčno številko. Veljavnost digitalnih potrdil je pet let. Če želi oseba po preteku veljavnosti še naprej uporabljati digitalno potrdilo SIGEN-CA, mora pridobiti novo potrdilo oziroma v obdobju dveh mesecev pred iztekom veljavnosti lahko s starim potrdilom prek spletnega obrazca odda zahtevek za novo digitalno potrdilo.

Da bi razbremenili upravne enote, je vlada nedavno cepilnim mestom naložila, da ob navzočnosti upravnih delavcev omogočijo oddajo vloge za novo digitalno potrdilo. Kot smo že poročali, lahko tisti, ki so naročeni na cepljenje proti covidu-19 v vojašnici Petra Petriča v Kranju, oddajo obrazec vloge za pridobitev smsPASS od ponedeljka, 7. junija, tudi tam. Pri tem jim pomagajo uslužbenci Mestne občine Kranj. Pri tem morajo nujno pokazati veljavni osebni dokument s fotografijo. Po oddani vlogi se bo nato šele sprožil postopek za pridobivanje mobilne identitete. Ko jo bo posameznik tudi prejel, bo lahko dostopal do lastne zdravstvene evidence na portalu zVEM.

Načelnica UE Kranj dr. Metka Knific Zaletelj je danes navedla, da so v kranjski vojašnici že prvi dan zbrali kar 417 vlog za pridobitev mobilne identitete smsPASS. Te vloge pa vnašajo v informacijski sistem na Finančni upravi RS.

 

Komentarjev 2
  • Charles_Robson 11:28 10.junij 2021.

    S pren0snim računalnikom zaslužim veliko denarja (168 do 250 USD / uro). Prvi mesec sem prejel ček za 24568 ameriških dolarjev. To spletno delo je preprosto in razumljivo, Pojdite na spodnje spletno mesto in začnite ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Tanki 08:41 10.junij 2021.

    Čakalna doba za termin za izvedbo storitve na UE Ptuj je bila 24.5.2021 točno 14 dni, s tem da na telefon nisi dobil nikogar, po mailu so odgovorili naslednji dan. Enako stanje - čakalna doba je bilo tudi 8.6.2021. To ...prikaži več je sramota, saj ne moremo govoriti o dostopnosti storitev, sploh za osebe, ki niso vešče uporabe elektronske pošte. Če lahko trgovine in pošte normalno delajo zakaj uradniki ne morejo - že pred tem so imele ustrezno razmejitev s steklom... Kdo je tu nesposoben organizirati delo?