Gorenjska
1771 ogledov

Za pene krivi avtopralnice in detergenti

Komunala Kranj
V preteklih tednih upravljavci Centralne čistilne naprave Kranj (CČN) med prezračevanjem odpadne vode na biološki stopnji čiščenja opažajo povečano penjenje in pojav detergentov v odpadni vodi.

Na biološki stopnji in na iztoku v CČN Kranj se v zadnjem času pojavljajo pene. Iztok v reko Savo je zaradi dodatnega prezračevanja očiščene vode izveden preko štirimetrskega padca, kar nastanek pen še dodatno poveča. Vsi parametri ustreznosti čiščenja odpadne vode so v okviru mejnih vrednosti. Med procesom čiščenja zaradi velike vsebnosti pralnih sredstev in vsebnosti fosforja v odpadni vodi pa ni možno preprečiti pojava pen, sporočajo iz Komunale Kranj. Vsebnost fosforja in pralnih sredstev se poveča predvsem ob koncih tedna zaradi prekomerne rabe detergentov v avtopralnicah in gospodinjstvih, zato bodo izvedli dodatne nadzore na iztokih iz avtopralnic, po potrebi pa vključili tudi ustrezne inšpekcijske službe, še dodajajo.

 | Avtor: Komunala Kranj Komunala Kranj

»Upravljavci CČN Kranj prosimo občane za razumevanje, da so procesi čiščenja na napravi omejeni in da zmanjšanje vplivov na okolje lahko dosežemo le z manjšo uporabo pralnih sredstev in drugih onesnažil, ki dodatno obremenijo odpadno vodo,« ob tem pozivajo iz Komunale Kranj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.