Gorenjska
828 ogledov

Za poskus uboja svaka na Hotavljah šest let zapora

sodišče kladivo obsodba sodnik Profimedia
Petčlanski sodni senat kranjskega okrožnega sodišča je danes obdolženega Joška Šinkovca spoznal za krivega poskusa uboja in ga obsodil na šest let zaporne kazni. Šinkovec je avgusta lani na Hotavljah s pohodnimi palicami napadel svojega svaka in sodišče je sledilo utemeljitvi tožilstva, da je šlo za poskus uboja. Obramba je že napovedala pritožbo.

Kot je v zaključni besedi dejala tožilka Marija Marinka Jeraj, je obtoženec 17. avgusta 2021 svojega svaka Aljaža Gamseta na njegovem domačemu dvorišču pričakal in ga brez kakršnegakoli razumnega povoda ali razloga zahrbtno napadel. Udarjal je po njem s pohodnimi palicami in ga, ko je padal na tla, še brcal.

Ko se mu je ena izmed palic zaradi udarcev zlomila, je segel po železnih grabljah. "Zgolj prisebnosti oškodovanca in srečnemu spletu okoliščin gre pripisati, da je obtoženčevo ravnanje ostalo zgolj pri poskusu," je izpostavila tožilka in spomnila, da je Gamsetu uspelo pobegniti.

Šinkovec je priznal, da je sestrinega moža napadel in segel tudi po grabljah, zanikal pa je, da bi bil njegov namen svaku vzeti življenje. Zagovornica Mateja Likozar Rogelj je v današnji zaključni besedi dejala, da obdolženi ni prišel do hiše oškodovanca, da bi ga napadel, temveč se je, tako kot vsak dan, nameraval odpraviti mimo njegove hiše na bližnji hrib. "Zato ni govora o tem, da bi šlo za neko vnaprej načrtovano dejanje, kot se mu skuša pripisati," je izpostavila.

Kot je pojasnila, niti ni načrtoval, da se bo tega dne srečal z oškodovancem, ki je v tistem trenutku prišel iz hiše, govoreč po telefonu. "Obdolženi, ki je gluh in ima težave pri komunikaciji z okolico, je dojel dejanje oškodovanca kot provokacijo oziroma grožnjo, pred katero se je branil. Pri tem pa, lahko tudi zaradi dejanske zmote, prizadejal oškodovancu lahko telesno poškodbo," je navedla odvetnica.

"Obdolženi je v kazenskem postopku zato, ker drugi mislijo, menijo in ocenjujejo, da bi lahko drugega tudi ubil. Taka subjektivna ocena in ugibanja ne morejo biti podlaga za utemeljeni sum," je navedla odvetnica in dodala, da je sodni izvedenec pri obdolženem ugotovil prisotnost psihične motnje in določeno zmanjšano sposobnost razumevanja pravnega pomena svojih dejanj ter okrnjeno sposobnost obvladovanja lastnega ravnanja.

Obramba je pričakovala oprostilno sodbo, sodni senat pod vodstvom Andrijane Ahačič pa je sledil navedba tožilke. Kot je izpostavila sodnica, ni bilo nikakršne provokacije s strani oškodovanca, obtoženega ni videl, niti ni imel nikakršne možnosti se braniti.

Prav tako izza hrbta ga je napadel že januarja 2020 in ga dvakrat udaril z vrčkom za pivo po glavi ter mu s tem prizadejal krvavitev možganov in zlom lobanje. Šinkovec je tudi sicer svaku in svoji sestri večkrat grozil ter bil večkrat obravnavan zaradi nasilnih prekrškov tudi proti drugim osebam.

Tožilka je predlagala kazen šestih let in pol zapora, sodni senat pa se je odločil za šest let. Zagrožena kazen za kaznivo dejanje poskusa uboja je 15 let zapora. "Glede na to, da je dejanje ostalo pri poskusu, čeprav ne zaradi ravnanj obtoženega, smo ocenili, da je primerna doba šest let," je pojasnila sodnica Andrijana Ahačič.

Šinkovcu je zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala tudi pripor. Zagovornica pa je že napovedala pritožbo na izrečeno sodbo, in sicer, kot je dejala, zaradi kršitev postopka in neugotovljenega dejanskega stanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.