Gorenjska
271 ogledov

Za rdeča lička v vrtcih in šolah

Sajenje dreves, jablana, OŠ Bukovščica, Škofja Loka Občina Škofja Loka Sajenje sadik carjeviča za rdeča lička ob OŠ Bukovščica.
Na pobudo Čiške Podnar je Občina Škofja Loka oblikovala projekt, ki so ga poimenovali Carjevič - Rdeča lička v škofjeloških vrtcih in šolah. Doslej so že posadili dve sadiki stare, avtohtone slovenske vrste jablane carjeviča ob podružnični šoli Bukovščica ob praznovanju 110. obletnice ustanovitve šole, nove sadike pa so tudi že ob OŠ Jela Janežiča in OŠ Ivana Groharja.

Z Občine Škofja Loka so pojasnili, da je njihova občanka, vzgojiteljica Čiška Podnar donirala škofjeloškim otrokom 20 sadik, druge pa bodo prispevali z Občine Škofja Loka. "Gospa se je za donacijo odločila, da bi spodbudila k razmisleku o samooskrbi, o ravnanju z okoljem, o skrbi za sočloveka in naravo. Ker so te vsebine vključene tudi v prioritete Občine, smo pobudo izkoristili in naredili projekt osveščanja, spodbujanja in razveseljevanja," so razložili. 

Carjevič, jabolko, avtohtona slovenska sadna vrsta | Avtor: Občina Škofja Loka Carjevič Občina Škofja Loka

Carjevič je avtohtona sadna vrsta, ki je odporna. Plodovi so srednje drobni, sploščeno okroglasti, sočni, srednje čvrsti in imajo sladkokiselkast okus, povrhnjica pa je gladka. Osnovna barva je svetlo rumena, pokrivajo pa jo značilna "rdeča lička". Jabolka dozorijo v sredini septembra, tako da bodo otroke razveseljevala, ko se vrnejo s poletnih počitnic.

V prihodnjih dneh v aprilu bodo sadike carjeviča posadili še na igrišču oziroma v sadovnjaku ob Vrtcu Škofja Loka in ob Osnovni šoli Škofja Loka-mesto.

Strokovno predavanje in prikaz obrezovanja

Občina bo v sklopu ozaveščanja na vrtu Loškega gradu ob Škoparjevi domačiji organizirala v sredo 6. aprila ob 17. uri  tudi strokovno predavanje in prikaz obrezovanja. O pomenu dreves in grmovnic bo predavala arboristka svetovalka Tanja Grmovšek, o pravilni negi in obrezovanju in vzdrževanju dreves in grmovnic pa bo spregovorila in nato tudi izvedla praktični prikaz agronomka Maja Zakotnik. Organizatorji prosijo obiskovalce, naj se na grajski vrt podajo peš. 
 

Komentarjev 1
  • Tammy_Khang 11:20 02.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎