Gorenjska
4733 ogledov

Za Staro Savo si obetajo vsaj štiri milijone

Parkirišče Stara Sava v Kranju M. Ha. Parkirišče Stara Sava v Kranju. Tu se je leta 1920 začelo kranjsko gumarstvo, več desetletij je tu stala Tovarna gumijevih izdelkov Sava. Njen simbol, tovarniški dimnik, in stavbe so porušili 30. aprila 2014 s 150 kilogrami razstreliva.
Pred dobrim mesecem smo poročali, da se je Zavarovalnica Triglav po devetih letih lastništva odločila, da ne bo gradila, ampak bo prodala zemljišče na Stari Savi v Kranju. Zavezujoče ponudbe naj bi, kot so oglaševali, zbirali do 11. novembra. A ta rok so, kot so pojasnili za Žurnal24, zdaj podaljšali.

"Za zemljišče v Kranju se zanima nekaj potencialnih investitorjev. Zaradi njihove potrebe po obširnejšem pregledu situacije smo se, skladno s pogoji aktualnega razpisa, odločili za podaljšanje roka za oddajo zavezujočih ponudb," so nam odgovorili iz Zavarovalnice Triglav na vprašanje, ali so zemljišče Stara Sava že prodali oziroma ali je bilo kakšno zanimanje.

Gre za 13.504 kvadratnih metrov zazidljivega zemljišča med starim delom mesta Kranj in rekreacijskim območjem Kokre oziroma med Gregorčičevo ulico in kanjonom reke Kokre. Tam so že več let začasno urejena javna parkirišča, z njim pa upravlja Komunala Kranj.

Vsa pomembna infrastruktura je v neposredni bližini, pod podrobnejšo namenska rabo je zapisano, da je to območje C (centralnih dejavnosti, namenjena oskrbnim, storitvenim in družbenim dejavnostim ter bivanju) in območje P (prometne infrastrukture, namenjene za izvajanje dejavnosti gospodarskih služb s področja prometa). Izklicna cena brez davka in drugih stroškov je 3,9 milijona evrov, navaja Družba Triglav, upravljanje nepremičnin, d. o. o., na svoji spletni strani.

Znano je, da je Mestna občina Kranj oziroma tako sedanji kot prejšnji župani na tem zemljišču napovedovali gradnjo stanovanj, garažno hišo z več kot 700 mesti, koncertno dvorano za 500 obiskovalcev, ...  A kot so nam nedavno pojasnili iz občinske uprave, občina nima previdenega denarja za odkup. S potencialnim kupcem pa da se bodo o tem pogovarjali, ko bo dejansko postal lastnik nepremičnine. Ob tem so z Mestne občine Kranj še izpostavili, da je območje Stare Save zelo omejeno zaradi varovanja naravne vrednote kanjona Kokre in tudi varovanja širšega območja starega mestnega jedra, tako da bo kupec oziroma investitor težko izvedel naložbo brez usklajevanja z Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine in Mestno občino Kranj.

Cene zemljišč nihajo, cene stanovanj pa močno rastejo   

Geodetska uprava RS je prejšnji teden izdala Poročilo o slovenskem nepremičninskem trgu za prvo polletje 2021, v katerem je mogoče med drugim prebrati, da so se cene stanovanj oziroma stanovanjskih nepremičnin v Kranju zvišale kar za 10 do 12 odstotkov.

Visoko rast cen stanovanjskih nepremičnin po eni strani poganja veliko povpraševanje, ki ga spodbujajo nizke obrestne mere in dostopnost denarja, po drugi strani pa omejena ponudba novogradenj. Nizke obrestne mere spodbujajo tako nakupe nepremičnin za lastno uporabo kot naložbene nakupe ter investicije v gradnjo stanovanjskih enot za tržno prodajo.
Na višanje cen stanovanjskih nepremičnin vse bolj vplivajo tudi vse višje cene zemljišč za gradnjo, posredno pa tudi rast gradbenih stroškov, ki je posledica globalnega zviševanja cen transporta in gradbenih materialov zaradi pandemije. Visoke cen stanovanj pa povzročajo tudi nadaljnjo rast povpraševanja po zazidljivih zemljiščih in vse močnejšo stanovanjsko gradbeno ekspanzijo.

Kot še navajajo v poročilu GURS-a, je srednja cena rabljenega stanovanja v Kranju v prvi polovici letošnjega leta presegla 2500 evrov za kvadratni meter. Večina stanovanj je bila prodana po ceni med 2250 in 2800 evrov za kvadratni meter. Cene stanovanj v Kranju pa so bile v povprečju od 20 do 25 odstotkov nižje kot v Ljubljani. Najvišjo pogodbeno ceno (skoraj 220.000 evrov) je doseglo štirisobno, 40 let staro stanovanje, relativno najdražja pa je bila garsonjera v 50 let starem bloku, prodana za okoli 4200 evrov za kvadratni meter.

V prvi polovici leta so večino hiš v Kranju z ožjo okolico prodali po ceni od 195.000 do 260.000 evrov, kar je v povprečju za 25 do 30 odstotkov manj kot v Ljubljani. Najdražja hiša v Kranju je bila sicer prodana za okoli 380.000 evrov, in sicer na območju Stražišča.

Zaradi velike raznovrstnosti zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb glede na namen gradnje (družinska  hiša,  gradnja  večstanovanjskih  stavb),  razvojno  stopnjo in  upravno-pravni  status zemljišč  (komunalna opremljenost in gradbeno  dovoljenje)  ter  razmeroma  majhno  polletno število realiziranih prodaj, pa cene zazidljivih zemljišč po različnih krajih Slovenije precej nihajo. Razlike v cenah zazidljivih zemljišč so velike oziroma še bistveno večje kot to velja za hiše. V prvem polletju 2021 so bile sicer cene zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb v Ljubljani skoraj dvakrat višje kot v Kranju in na Obali. Na vzorcu 39 prodanih zemljišč v Kranju in okolici je GURS izračunal povprečno velikost prodanih zemljišč za gradnjo stanovanjskih stavb in ceno zemljišča: in ti vrednosti sta znašali 660 kvadratnih metrov in 127 evrov za kvadratni meter.

 

 

 

 

Komentarjev 1
  • Marion_Howser 15:10 25.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦