Gorenjska
612 ogledov

Za več lokalne, zdrave in ekološke hrane v javnih zavodih

Lokalna hrana na Brdu Marjanca Hanc Septembra 2020 je Smiljana Slavec v Kongresnem centru Brdo povedala, da v Kranju načrtujejo poseben portal, na katerem bodo hrano naročali vrtci, šole in dom za starejše. Tedaj so svoje izdelke predstavili tudi bližnji pridelovalci iz Predoselj.
Mestna občina Kranj je na portalu javnih naročil objavila skupno naročilo 12 javnih zavodov, preko katerega želi pridobiti lokalno pridelana živila za prehrano najranljivejših skupin, med katere sodijo zlasti otroci in starejši. Javno naročilo z nazivom Nakup in dobava konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno za javne zavode iz občin Kranj, Naklo, Šenčur in Cerklje na Gorenjskem, nanj pa se je potrebno prijaviti do 14. junija.

V dinamični nabavni sistem vstopajo: Kranjski vrtci, OŠ Stražišče Kranj, OŠ Jakoba Aljaža Kranj, OŠ Orehek Kranj, OŠ Predoslje Kranj, OŠ Simona Jenka Kranj, OŠ Matije Čopa Kranj, Biotehniški center Naklo, OŠ Naklo in OŠ Davorina Jenka iz Cerkelj na Gorenjskem. Ocenjena vrednost živil v štirih letih je 15 milijonov evrov. Pri izbiri dobaviteljev bodo poleg ekonomsko najugodnejših ponudb upoštevana tudi merila iz shem kakovosti, kar bo omogočalo izbiro lokalnih in ekoloških pridelovalcev, so danes sporočili iz Mestne občine Kranj.

Povezovanje z lokalnimi pridelovalci hrane

Mestna občina Kranj si je kot eno ključnih nalog v prihodnjih letih zadala, da bo poskrbela za bolj kakovostno prehrano najbolj ranljivih skupin – otrok, mladostnikov in starejših. Na drugi strani pa želi spodbuditi lokalne pridelovalce, da povečajo pridelavo živil, ki se bodo tudi lokalno uporabila. S tem bi sklenili enega od najbolj pomembnih krogov krožnega gospodarstva: poskrbeti za boljše zdravje in razvoj otrok ter tudi drugih deležnikov v lokalnem okolju. V preteklem letu in pol je bilo realiziranih nekaj projektov ter specializiranih dogodkov z namenom povečanja lokalne prehranske samooskrbe, ki so se jih udeleževali tako strokovni sodelavci javnih zavodov, ponudniki (npr. dobavitelji, zadruge) kot predstavniki Kmetijske zbornice Slovenije (KGZS) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Dinamični nabavni sistem

Najpomembnejši projekt bo izvedba skupnega javnega naročila živil javnih zavodov preko dinamičnega nabavnega sistema (DNS). Projekt je s strokovnega, pravnega ter finančnega vidika zelo zahteven, zato je Mestna občina Kranj k sodelovanju povabila GZS – Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij ter podjetje Praetor iz Ljubljane, ki bo formalno-pravno vodilo postopek.

Bistvena prednost DNS v primerjavi z drugimi oblikami javnega naročanja je, da zakonsko ni časovno omejen, hkrati pa se lahko ves čas njegovega trajanja pod istimi pogoji prijavljajo novi ponudniki, ki bi želeli dobavljati živila.

Katalog živil za javno naročanje, ki je produkt GZS, je spletna aplikacija, ki javnim zavodom omogoča hitro in učinkovito celostno pripravo javnega naročila za živila. Oblikovana je tako, da so živila glede na njihove lastnosti (sestava, gramatura) razporejena v tipe izdelkov, ki se nato povezujejo v podkategorije, te pa v kategorije. Kategorije predstavljajo glavne skupine živil (mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, moke in mlevski izdelki …).

Aplikacija omogoča ločene dostope za različne skupine uporabnikov. Živilska podjetja vnašajo svoje izdelke preko dostopa ponudnikov. Za vnos kmetij skrbi KGZS, zadrug pa Zadružna zveza Slovenije (ZZS). Javni zavodi lahko preko dostopa naročnikov v aplikaciji oblikujejo celotno javno naročilo, na enem mestu imajo narejeno tudi analizo trga. Projekt je primer dobre prakse sodelovanja javne uprave (Mestne občine Kranj), zbornice (GZS) in gospodarstva (Praetor, d. o. o.), poudarjajo na Mestni občini Kranj.

Prve pogodbe do septembra

Prvih pet javnih zavodov, ki jim pogodbe za dobavo živil potečejo že letos, bo tako imelo do septembra že sklenjene nove pogodbe z dobavitelji, v štirih letih pa se bo v sistem vključilo vseh 12 zavodov. Sistem omogoča, da se k projektu vključijo še drugi javni zavodi, kar je cilj Mestne občine Kranj, saj želi povečati lokalno samooskrbo ter zagotavljati zdravo, ekološko in lokalno prehrano.

Javno naročilo za naje (kup in dobavo konvencionalnih in ekoloških živil z vzpostavitvijo dinamičnega nabavnega sistema je objavljeno na portalu e-naročanje (https://www.enarocanje.si/Obrazci/?id_obrazec=399062, kjer je tudi razpisna dokumentacija. Celotna vsebina javnega razpisa je objavljena tudi na spletni strani MO Kranj v zavihku javni razpis; rok za oddajo dokumentacije je 14. junij 2021.

Komentarjev 3
  • Jason_Slater 15:33 23.maj 2021.

    Odkar sem začel delati na spletu od doma, zaslužim 95 USD na uro. Neverjetno, edino kar potrebuje je enostavno tipkanje in dostop do interneta. Začel sem tukaj .......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • stilist 15:26 22.maj 2021.

    Moja mulca hodita v OŠ Orehek, pa dobijo za malico včasih jabolko, ki je majhno, zeleno in kislo, ali pa kivi, ki dozori šele v shrambi čez tri tedne. Kako naj otrok to poje takoj?

  • Avatar drecos
    drecos 17:18 21.maj 2021.

    drago k zlato, ko vas j.... ne kupim nikoli, precenjeno