Gorenjska
199 ogledov

Žabicam lahko spet pomagate na varno

Zavod RS za varstvo narave v sodelovanju z Joštarji in Mestno občino Kranj ta teden ponovno pripravlja akcijo varstva dvoživk med njihovo selitvijo na območju kranjske občine.

Dvoživke uravnavajo številčnost žuželk, polžev in pajkov, s katerimi se hranijo. Na njihovem jedilniku se tako znajdejo tudi komarji in vrste, ki ljudem povzročajo škodo na vrtovih in poljih. Hkrati so dvoživke pomemben pokazatelj stanja narave, saj so občutljive na spremembe in zato med najbolj ogroženimi živalskimi skupinami. Ko v naravi opazimo upad dvoživk, pomeni, da se v njej dogajajo velike spremembe, ki jih sicer še ne bi opazili. Tako velika številčnost in pestrost dvoživk kažeta na dobro stanje okolja, upad pa na slabšanje, pravijo v Zavodu za varstvo narave.

Prav zato s prenašanjem dvoživk čez cesto v času spomladanskih selitev prispevamo k varstvu dvoživk, ki so zelo pomemben del ekosistema in prispevajo k njegovi uravnoteženosti, poudarjajo na Zavodu. Največjo grožnjo dvoživkam predstavljata uničevanje primernih življenjskih prostorov in smrtnost na cestah v času selitev na mrestišča. Spomladi se žabe s kopnega selijo k vodam, kjer odložijo mrest in poskrbijo za nadaljevanje vrste.

Med pomembne selitvene poti v kranjski občini sodita cesta proti Joštu in cesta severno od bobovških jezerc, ki se nadaljuje skozi gozdiček mimo Brda. Da bi ohranili dvoživke, so Mestna občina Kranj, Zavod RS za varstvo narave in Joštarji tudi letos pripravili akcijo, s katero pomagajo dvoživkam pri varnem prečkanju ceste in jim s tem omogočijo uspešen razplod.

Prenašanje žab čez cesto bo pod Joštom v četrtek, 31. marca, in petek, 1. aprila, od 20.00 do 22.00. Na akcijo vabijo vse, ki bi želeli pomagati žabicam čez cesto. Udeleženci naj imajo s seboj svetilke, oblačilo z odsevnimi trakovi, vedro, s katerim bodo prenašali dvoživke, lahko tudi rokavice iz lateksa in nepremočljiva oblačila ter obutev. Organizatorji prosijo za upoštevanje priporočil NIJZ za preprečevanje okužb s covidom-19. Za malico in toplo pijačo bosta poskrbela Mestna občina Kranj in Dom na Joštu. Otroci bodo za spomin dobili odsevne trakove. Zaradi selitev bo zaprta tudi cesta severno od bobovških jezerc in skozi gozdiček ob jugozahodnem robu Brda, in sicer od danes, srede, 30. marca, do sobote, 2. aprila, od 20.00 do 23.00.

V dveh letih zapored so sicer udeleženci akcije v nekaj dneh pomagali varno prečkati ceste 2000 dvoživkam. Zbralo se je več kot sto prostovoljcev, med katerimi so največ navdušenja pokazali otroci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.