Gorenjska
146 ogledov

Zadnji dan za vpis

Šolski center Škofja Loka
1/2
Arhiv Šolski center Škofja Loka v Podlubniku.
Danes, 30. septembra, se zaključuje vpis na študij na višjih strokovnih šolah in fakultetah. Na sedem višjih strokovnih šol in fakultet na Gorenjskem smo vprašali, kako je z vpisom in kako bodo organizirali študij. Odzive smo pridobili od šestih in na vseh so, kot so nam zagotovili sogovorniki, glede na zaostrene razmere zadovoljni.

»Glede na razmere in na negotovost moramo biti z zatečenim zadovoljni,« je navedel dr. Franc Vidic, ravnatelj Višje strokovne šole Biotehniškega centra Naklo. Dokončnih števil vpisanih (v programe hortikultura, naravovarstvo ter upravljanje podeželja in krajine) še nimajo, številka vpisanih pa bo od lanske najbrž nekoliko nižja. Po podatkih prvega vpisnega roka je bila številka celo nekoliko višja. Zahtevam NIJZ se bodo v Naklem prilagajali. Že v preteklosti so imeli izdelane portale za usposabljanje na daljavo, vendar so jih uporabljali predvsem za posredovanje gradiv. Sedaj pa se je vse nekoliko spremenilo.

Glede na naravo študija bo študij v Naklem potekal kot kombiniran (spletno in klasično). Veliko bo terenskih ogledov, vendar bodo ti v manjših skupinah in več izvedbah. Enako bo v predavalnicah, kjer bodo študente razporedili v več manjših skupin.

V Škofji Loki odličen vpis strojnikov in lesarjev

Na Višji strokovni šoli Šolskega centra Škofja Loka so zelo zadovoljni z vpisom v redni študij strojništva in lesarstva. Na študiju strojništva so namreč zapolnili vseh 70 razpisanih mest, v programu lesarstvo pa se je skoraj podvojil vpis študentov v primerjavi z lanskim letom.

Prvič vpisanih rednih in izrednih študentov imajo skupaj 218. Vpis izrednih študentov pa se je nekoliko zmanjšal, kar pripisujemo negotovim gospodarskim razmeram zaradi epidemije COVID-19, pravi mag. Igor Hanc, ravnatelj VSŠ Škofja Loka. Prva predavanja bodo 1. oktobra v predavalnicah šolskega centra z upoštevanjem vseh navodil NIJZ, pozneje se bodo prilagajali razmeram in navodilom ministrstva.

Na FOV v Kranju v obnovo stavbe

Na kranjski Fakulteti za organizacijske vede Univerze v Mariboru bodo zaradi energetske sanacije stavbe in varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni COVID-19 v oktobru pričeli s študijem na daljavo, o čemer so študenti že obveščeni. V nadaljevanju izvedbe zimskega semestra se bodo sproti prilagali razmeram – pripravljeni so tudi na hibridno izvajanje pedagoškega procesa.

Izr. prof. dr. Polona Šprajc, prodekanica za izobraževalno dejavnost na FOV, poudarja, da bodo skladno z varnostnim protokolom Univerze v Mariboru in navodilom, ki jim kot članica sledijo, ves čas epidemije zagotavljali vse, kar je nujno potrebno za upoštevanje ter zagotavljanje varnostnih ukrepov.

Po zadnjih neuradnih številkah bodo na FOV v študijskem letu 2020/21 presegli število vpisnih študentov, na kar so, glede na razmere v družbi, ponosni. Zaradi zagotavljanja čim boljše podpore bodo še v oktobru na fakulteti pripravljali delavnice, klepetalnice in svetovanja novincem za čim boljšo vključitev in v študij.

Več vpisa tudi na študij gostinstvo in velnes

Boljšega vpisa kakor lani so veseli tudi na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled. Do včeraj, 29. septembra, so imeli vpisanih 330 študentov. A bodo še v prihodnje veliko truda vlagali v promocijo šole, da bi pritegnili še več mladih za študij na VSŠ Bled in delo v turizmu, je napovedal direktor mag. Peter Mihelčič. Tudi na Bledu bodo največ pozornosti namenili varnostnim ukrepom, to je obvezno razkuževanje rok, prostorov in obvezno nošenje zaščitnih mask. »Če bomo o poteku študija odločali sami, bomo študijski proces izvajali v živo, s tem da bomo prilagajali skupine študentov, ki bodo imeli enotne učilnice, sanitarne prostore in odmore. Če študijskega procesa ne bomo mogli izvajati v živo, smo ustrezno pripravljeni tudi za izvajanje online študija,« je zagotovil direktor Mihelčič.

V rednem študiju največ informatikov

Višja strokovna šola Šolskega centra Kranj ima programe Mehatronika, Informatika, Elektroenergetika, Varovanje, Ekonomist, Poslovni sekretar in Organizator socialne mreže. Glede rednega študija so najbolj zadovoljni z vpisom v program Informatika, najmanj pa z vpisom v program Varovanje. »Trudimo se, da bi študij izvajali v živo, v predavalnicah in laboratorijih, kar je za tehnične programe še posebej pomembno. Upoštevali bomo varnostne ukrepe, nosili maske, razkuževali,« je sporočila mag. Lidija Grmek Zupanc, ravnateljica Višje strokovne šole ŠC Kranj.

Kar 127 brucev na zdravstveni negi

Fakulteta za zdravstvo Angele Boškin, ki izvaja študijske programe na Jesenicah in v Ljubljani, bo zimski semester izvedla na daljavo, klinično usposabljanje pa bo potekalo glede na razmere ob upoštevanju vseh ukrepov NIJZ. Dekanja fakultete doc. dr. Ivica Avberšek Lužnik je sicer zelo zadovoljna z letošnjimi vpisi prve, druge in tretje stopnje. Vpis je v primerjavi z s preteklim letom še boljši, izrazito predvsem na prvi stopnji.

V prvem letniku zdravstvene nege redni so denimo zapolnili vsa razpisana mesta (70 študentov), še 57 je v tem istem programu v prvi letnik vpisanih izrednih 57 študentov. Na fizioterapiji je v prvi letnik vpisanih 32 študentov, še 27 pa je izrednih. Na drugi stopnji (zdravstvena nega in promocija zdravja) je zaenkrat vpisanih skupaj 21 študentov, na tretji stopnji (zdravstvene vede) pa dva. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.