Gorenjska
30685 ogledov

Zagorela Cojzova koča in zunanji žar

Cojzova koča, Kokrško sedlo spletna stran Planinska zveza Slovenije Cojzova koča s hišno številko Kokra 84, pošta Preddvor, na vrhu Kokrškega sedla med Grintovcem in Kalško goro. Ime ima po bratih Žigi Zoisu (1747-1819), mentorju in mecenu slovenskih literatov, naravoslovcu, geologu in mineralogu ter po botaniku Karlu Zoisu (1756-1799).
S Policijske uprave Kranj danes poročajo o dveh požarih v minulih 24 urah. Eden je izbruhnil včeraj pozno popoldne na planinskem objektu na Kokrškem sedlu, drugi pa nekaj čez polnoč v Kranju.

Ogenj je izbruhnil v Cojzovi koči (1793 m) na Kokrškem sedlu, občina Preddvor, kjer poteka energetska sanacija planinske postojanke. Med varjenjem izolacije na pročelju se je malo čez 18. uro vnel lesen tram, a kot poroča policija, je zaradi hitrega posredovanja delavcev nastala le manjša škoda. Posredovali so tudi gasilci PGD Kamnik, ki so jih poklicali na pomoč: ti so objekt preventivno pregledali. O dogodku policisti še zbirajo obvestila.

Poklicni gasilci GARS Kranj in prostovoljni gasici PGD Kranj - Primskovo pa so danes malo pred pol eno zjutraj hiteli na pomoč na Jezersko ulico v Kranju. Tam je najprej zagorelo pri uporabi zunanjega žara, ogenj pa se je razširil na ostrešje gospodarskega poslopja. Lastnik je že sam omejil ogenj, požar pa so nato pogasili gasilci in tudi razkopali žarišče. Nastala je materialna škoda.

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 13:58 24.avgust 2022.

    hm tile mojstri pa obladajo, eden pokuri blok, tale stoti pa zakuri planinski dom.. mislim da bo treba poleg tisith par tisoč eurov pologa za odprtje firme predhodno obvezno opravit mojstrski izpit in zaposlene imet z ustreznimi šolami, ne pa.. ...prikaži več sam da hoče delat.. in kdo bo sedaj plačal škodo ?