Gorenjska
542 ogledov

Zahtevna prenova Loškega gradu

Loški grad, obnova
1/2
Spletna stran Loškega muzeja Obnova Loškega gradu je že stekla.
Danes, 19. oktobra, bodo ob 18. uri v galeriji na Loškem gradu slovesno odprli prvo retrospektivno razstavo knjižnih ilustracij Iveta Šubica, s katero zaznamujejo stoto obletnico umetnikovega rojstva. Ob tej priložnosti ga prvič predstavljajo tudi kot kulturnega delavca in njegov prispevek k skupnosti. Že v torek, 25. oktobra, pa se Loški muzej zaradi gradbenih del na Loškem gradu zapira do konca novembra, odprt bo le za posamezne obiskovalce in za vnaprej najavljene skupine.

V Loškem gradu gradbena dela potekajo že od konca avgusta, z Občine Škofja Loka, ki vodi zahtevno naložbo, pa so danes sporočili, da je vrednost del 1,38 milijona evrov in da je občina pridobila nepovratna namenska sredstva v skupni višini 532.122 evrov. Na javnem razpisu za sofinaciranje prenove stavb v lasti občin so od Ministrstva za infrastrukturo RS prejeli sklep o sofinanciranju naložbe v skupni višini 332.122 evrov, z 200.000 evri pa projekt sofinancira tudi Ministrstvo RS za kulturo.

Prenova obsega statično sanacijo ter obnovo fasade jugozahodnega (okroglega) stolpa, južnega in severnega dela gradu ter veznega trakta, ki Loški grad povezuje z objektom nekdanjega Nunskega samostana. Vključuje tudi celovito energetsko prenovo severne in južne grajske fasade, vključno z jugozahodnim (okroglim) stolpom, grajskega atrija in energetsko sanacijo celotne podstrehe gradu. V sklopu energetske sanacije bodo zamenjali vsa dotrajana okna in vrata. Samo oken je kar 100. Podstreho gradu bodo na novo toplotno izolirali, vgradili bodo toplotno črpalko ter tako pridobili približno 500 kvadratnih metrov povsem novih funkcionalnih (uporabnih) mansardnih površin.
Po zaključeni prenovi bo Loški grad - kot osrednja kulturno-zgodovinska znamenitost in prepoznavna mestna ikona - povsem statično saniran, energetsko prenovljen, v celoti pa bo tudi obnovljen fasadni ovoj gradu, tako na zunanji kot na notranji strani. Izvedena celovita prenova objekta gradu bo predstavljala osnovo za še bolj funkcionalno uporabo gradu za potrebe sodobne muzejske dejavnost v prihodnosti.
Statično sanacijo gradu in obnovo fasade izvajata izbrani gradbeni podjetji Promobil, d. o. o., in EKO obnova, energetsko prenovo pa gradbeni podjetji Gib gradnje in Gradnje Moste.
Zaradi obnove in izvajanja arheoloških raziskav bo omejeno gibanje v okolici gradu in na grajskem vrtu, zaprta bo tudi pešpot, ki s parkirišča na Nunskem vrtu vodi na Loški grad. Parkiranje na območju Loškega gradu do zaključka vseh gradbenih del ne bo mogoče. Pri obisku Loškega gradu je tako treba nujno upoštevati prometne in gradbiščen oznake, priporočajo tudi, da pred obiskom gradu in Loškega muzeja obiščete spletno stran Loškega muzeja: www.loski-muzej.si.

Ive Šubic, razstava | Avtor: Loški muzej Ive Šubic, ilustracija iz knjige Mladost med knjigami. Loški muzej

Ive Šubic – ilustrator in kulturni delavec

V Galeriji na gradu Loškega gradu bodo, kot smo že navedli v uvodu, danes prvič predstavili izbor ključnih del iz celotnega ilustratorskega opusa Iveta Šubica. Na ogled bo tudi izbor skic, ki bo obiskovalcu ponudil nekaj uvidov v postopke in proces umetnikovega dela. V arhivskem delu razstave bo predstavljeno Šubičevo angažirano družbeno delovanje, ki je pustilo velik pečat tako na umetniški sceni kot v širšem lokalnem okolju. Bil je namreč pobudnik ustanovitve Združenja umetnikov Škofja Loka (ZUŠL), pobudnik in predsednik Groharjeve slikarske kolonije, avtor javnih spomenikov, akter v kulturni politiki, prejemnik Prešernove nagrade in še mnogo več.

Decembra bo sledil simpozij Ive Šubic – ustvarjalec in spiritus movens, s katerim želijo z več vidikov osvetliti pomen Šubičevega umetniškega in kulturnega delovanja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.