Gorenjska
3662 ogledov

Zaključuje se največji projekt v Kranju

V Mestni občini Kranj se počasi zaključuje projekt GORKI2. V njegovem okviru so zgradili celoviti sistem odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v dveh aglomeracijah, in sicer Britof-Predoslje in Mlaka pri Kranju. Projekt bo bistveno izboljšal življenjsko okolje tamkajšnjih prebivalcev.

Druga faza projekta »Odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda v porečju zgornje Save in na območju Kranjskega in Sorškega polja – 2. sklop« se je začela v začetku prejšnjega leta. Mestna občina Kranj (MOK) je s podpisom pogodbe dela zaupala izvajalcu Riko, d. o. o., skupaj s partnerjem Pirc gradnje d.o.o. Ključne pridobitve projekta GORKI2 so zmanjšanje emisij v vode iz komunalnih virov onesnaženja za dobrih 3000 populacijskih enot, priključitev dodatnih 2.664 prebivalcev na sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda, izgradnja kanalizacijskega omrežja v skupni dolžini dobrih 17 kilometrov in 5 črpališč odpadne vode.

 

MOK je ob tem na trasi novozgrajene kanalizacije z lastnimi  obnovila tudi vodovodno omrežje v skupni dolžini dobirh 15 kilometrov, obnovila in dogradila več kot 13 kilometrov meteorne kanalizacije in slabih 6 kilometrov javne razsvetljave. Ob tem so v Britofu zgradili še povezovalni pločnik v skupni dolžini 250 metrov.

 

Celotna investicija je ocenjena na 16,5 milijona evrov. Slab milijon je prispevala država, iz Kohezijskega sklada Evropske unije pa je občina pridobila dobrih 5,6 milijona evrov. Razliko do polne vrednosti projekta, ki bo znana ob zaključku vseh izvedenih del, bo krila MOK z lastnimi sredstvi.

 | Avtor:

 

Vzpostavitev pogojev za čisto in zdravo okolje

Projekt GORKI2 je eden največjih v zadnjih dveh letih v Mestni občini Kranj na področju komunalne infrastrukture. »Pridobili smo najmanj 95-odstotno priključenost na enoten kanalizacijski sistem, ki se zaključuje v Centralni čistilni napravi Kranj. Pred začetkom del je bilo priključenih na področju Britofa in Predoselj le dobrih 33% prebivalcev, na Mlaki pa 60%. Sedaj smo zagotovili najmanj 97-odstotno opremljenostjo območij z odvajanjem in čiščenjem odpadnih voda. S projektom, kakršen je GORKI2, vzpostavljamo pogoje za čisto in zdravo okolje, gradimo temelje za ohranjanje okolja na učinkovit in trajnostni način, kar seveda pomeni manj onesnažene vodotoke, predvsem Kokro, ki bo s tem dejansko še bolj čista, imeli bomo še bolj čisto pitno vodo in seveda ohranjali bomo biotsko raznovrstnost na tem področju,« je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec.

 | Avtor:

 

Na zaključek del vpliva tudi epidemija

V Britofu in Orehovljah je vgrajena vsa projektirana komunalna infrastruktura, vključno s sočasno gradnjo ostale komunalne infrastrukture. Vse ceste in ulice so asfaltirane z grobim in finim asfaltom, izvedena je kompletna horizontalna in vertikalna prometna signalizacija. V Predoslje se polagajo zadnji metri projektirane komunalne infrastrukture, na vseh odsekih ulic, kjer so dela na komunalni infrastrukturi zaključena, pa se intenzivno izvajajo dela na fini pripravi podlage za asfaltiranje. Glavna cesta skozi naselje je od 1.11. v celoti zaključena, vključno z vso prometno signalizacijo, pločniki in javno razsvetljavo, promet pa ponovno poteka tekoče. Na Mlaki pri Kranju je vgradnja komunalne infrastrukture zaključena, intenzivno pa se izvajajo dela na pripravi in asfaltiranju vseh ulic.

 | Avtor:

 

Vsa dela torej še niso zaključena, predvsem gre za dokončno asfaltiranje vseh cest. »Zaradi covida-19 in omejitve gibanja, težav z dobavo potrebnega materiala, upoštevanje razdalje, težav s prevozi je rezultiralo, da smo sedaj prišli v zimsko obdobje, ko se bodo asfaltne baze zaprle in se ponovno odprle spomladi. V tem času nam razmere ne dovoljujejo vgrajevanje asfaltov. Tako smo žal morali na spomladanski čas prestaviti asfaltiranje preostalih približno 20% cest. Se pa bomo potrudili, da bomo v tem vmesnem času zagotovili nemoten dostop vsem prebivalcem in bomo tam, kjer še niso dokončani odseki omogočili čim bolj pretočno in nemoteno dostopanje do njihovih objektov,« je pojasnil vodja okoljevarstva v podjetju Riko mag. Andrej Ivanc.

 | Avtor:

Komentarjev 2
  • sepdesupp 10:34 17.december 2020.

    www︎.︎Vytran︆.︆net - oddličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • Mary_Buchholtz 20:08 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com