Gorenjska
1128 ogledov

Zamisel o cepljenju v srednjih šolah še v povojih

Embalaža uporabljenih brizg po cepljenju s covidom-19, Kranj PR Zdravstveni dom Kranj Embalaža uporabljenih brizg po cepljenju s cepivom proti covidu-19.
V kranjski vojašnici so ta teden v dveh dneh, v sredo in četrtek, 18. in 19. avgusta, cepili skupaj 963 ljudi. Zaradi gneče so v četrtek popoldne podaljšali termin za 45 minut. Gre za solidno udeležbo, so danes ocenili v Zdravstvenem domu Kranj.

V četrtek se je cepljenja v kranjski vojašnici, ki je največji cepilni center proti covidu-19 na Gorenjskem, udeležilo 613 ljudi, od teh 143 otrok in 100 naročenih. Torej jih je prišla večina nenaročenih v terminu t. i. odprtega cepljenja.
Še vedno pa preglavice povzročajo tisti, ki se na cepljenje naročijo, nato pa niti ne sporočijo, da jih ne bo.

V prihodnjem tednu bodo zato, ker so seznami naročenih skoraj prazni, imeli t. i. odprto cepljenje za nenaročene predvidoma v obeh cepilnih dneh, se pravi vnovič v sredo in četrtek.

Na vprašanje, ali je mogoče pričakovati, da bo njihova mobilna enota šla v podjetja in cepila nenaročene, so iz ZD Kranj pojasnili, da to ni predvideno. Razen podjetja Goodyear Slovenija se zaenkrat v Kranju za to možnost ni odločilo še nobeno drugo podjetje. Nekaj zaposlenih iz podjetij pa so cepili že v juniju in juliju v vojašnici, ko so si podjetja rezervirala termin za svoje zaposlene v cepilnem centru.

 

"Težko prevzamejo nase breme nezadovoljstva staršev"

O tem, ali bodo izvedli množično cepljenje za dijake na srednji šolah, pa so se na včerajšnjem sestanku v Kranju z ministrom Janezom Poklukarjem med drugim pogovarjali tudi direktorji šestih gorenjskih zdravstvenih domov.

Ideja o možnosti mobilnega cepljenja na srednjih šolah je še v povojih in ni nujno sploh izvedljiva, je ministru o pobudi iz lastnih vrst povedala dr. Lilijana Gantar- Žura, direktorica ZD Kranj. Potrebno bi bilo nekakšno krovno »pokroviteljstvo« ministrstva za šolstvo in ministrstva za zdravje, ker lokalni zdravstveni domovi in vodstva šol težko prevzamejo nase breme nezadovoljstva staršev.

Zdravstveni domovi imajo zaradi dejavnosti, povezanih s Covidom-19, kadrovske težave. Ena od možnosti je začasno zaposlovanje zdravstvenega osebja, ki bi skrbelo samo za testiranja in cepljenja, osebje, ki zdaj cepi proti covidu-19, pa bi se tako lahko vrnilo k svojim siceršnjim delovnim nalogam. Kadri so težava tudi sicer, v bližnji prihodnosti se kaže nujna potreba po zaposlovanje dodatnih medicinskih sester in zdravnikov, so po sestanku z ministrom sporočili iz Zdravstvenega doma Kranj.  

Odprto cepljenje 1. septembra v Gorenji vasi

V Zdravstvenem domu Škofja Loka so včeraj, v četrtek, po dopustniškem zatišju imeli množično cepljenje - cepivo je prejelo 315 ljudi: 117 naročenih in 198 nenaročenih, večinoma starih med 40 in 50 let.

Naslednje odprto cepljenje ZD Škofja Loka načrtuje 1. septembra v občini Gorenja vas - Poljane, ki ima tudi zaradi mladega prebivalstva zelo nizko precepljenost. To cepljenje bo v Gorenji vasi, in sicer v Sokolskem domu od 14. do 16. ure. Na voljo bodo cepiva Pfizer, Janssen in AstraZeneca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.