Gorenjska
684 ogledov

Zanetil ogenj v spominskem parku

Spominski park na Plavžu, Jesenice
1/2
Foto Vidmar
Jeseniški policisti so prejšnjo sredo, 25. avgusta, v spominskem parku na Plavžu obravnavali prijavo požara na drevesu. Včeraj pa so s Policijske uprave Kranj sporočili, da so s zbiranjem obvestil ugotovili, kdo je storilec.

Gre za mladoletnika, ki je pred vrstniki zanetil ogenj. Obravnavajo ga zaradi vandalizma in prekrška, s katerim bodo zaradi mladoletnosti kršitelja seznanili pristojno sodišče.

Večje nevarnosti ni bilo, večja škoda ni nastala, požar so pogasili gasilci, so dodatno pojasnili s Policijske uprave Kranj.

Park je kulturni spomenik lokalnega pomena

Spominski park na Plavžu je zavarovan kot naravni spomenik: za kulturni spomenik lokalnega pomena ga je leta 1985 razglasila Skupščina občine Jesenice (predhodnica sedanje Občine Jesenice). Park je v lasti jeseniške občine, v sklopu vzdrževanja pa ga, tako kot vse javne površine, ureja komunalno podjetje JEKO.

Mnogi Jeseničani so ponosni na spominski park, saj je, kot pravijo, vrt vseh, ki radi zahajajo vanj. Je prava zelena oaza z več kot 200 različnimi vrstami okrasnega drevja in grmovnic, kakršnih ni, kot se radi pohvalijo, v nobeni drugi gorenjski občini.

Za njegovo zasnovo in ureditev je zaslužen Janez Pšenica, novembra lani umrli univerzitetni diplomirani agronom, dolgoletni predsednik jeseniškega hortikulturnega društva in častni občan Jesenic. Zdelo se mu je nedopustno, da bi območje 14 tisočih kvadartnih metrov, na katerem je bilo do leta 1961 pokopališče, kar pozidali. S pomočjo 50 prostovoljk je Janez Pšenica začel urejati park in ga v desetletjih oblikoval v arboretum.

V spominskem parku je sicer več kulturno-zgodovinskih spomenikov, med njimi vojaška kapela z grobnico padlih vojakov v prvi svetovni vojni in ruskih ujetnikov, ki so umrli pri gradnji ceste na Vršič. In tudi bronasta kipa Toneta Čufarja in Aleša Stanovnika, pa spomenik delavcem železarne in narodnim herojem, grobišče 42 borcev, padlih med 2. svetovno vojno, spomenik ponesrečenim graditeljem karavanškega železniškega predora in še številni drugi.

Da bi kulturno in naravno vrednoto parka, ki je eden najlepših kotičkov Jesenic, predstavili širši javnosti in ohranili spomin na delo Janeza Pšenice in trud številnih, ki so ga urejali, so na Občini Jesenice lani pripravili dokumentarni film, ki ga je režiral Miha Dulmin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.