Gorenjska
458 ogledov

Zanimiv je tudi poleti

Tudi Kranj je lahko poleti zanimiv. Nekateri svetnice in svetniki so predstavili ideje za obisk Kranja in okolice, drugi pa opozorili na prepotrebno infrastrukturo.

Poletna vročina v zadnjih tednih močno pritiska, zato svetnica Irena Dolenc (NSi) svetuje, da se na pot odpravimo v zgodnjih jutranjih urah. »Če se le da, naj bo odhod Kr od doma brez jeklenega konjička. Dan se lahko prične zgodaj s sprehodom ali tekom po gozdnih in poljskih stezah. Svež jutranji zrak lahko tudi rolanje, cestno in gorsko kolesarjenje spremeni v čisti užitek. Ko je vroče, najbolj prija ohladitev v vodi. Nekateri imate bazene doma, drugi se ohladimo na kranjskem bazenu, na Čukovi jami, na Savskem otoku ali ob Kokri. Če res ne marate kopanja, pa se sprehodite po Kanjonu Kokre, Savskem otoku, po poti Jeprškega učitelja, saj je v senci ob reki hladneje. Vzemite odejo, piknik košaro in dan postane čudovit. Priporočam tudi večerno kopanje v kranjskem bazenu,« pravi. Ob tem pa izpostavlja tudi številne koncerte, ki jih to poletje v Kranju ne manjka, in dodaja: »Nekateri si želijo ogledati sončni vzhod z vrha Triglava. V večernih urah s svetilko na čelu in ustrezno športno opremljeni se lahko odpravite na vrh Storžiča, ki je kranjski Triglav. Lepo je oditi na dopust nekam daleč, a sebe vedno nesemo s seboj. Če smo srečni in zadovoljni s svojim življenjem, nam je prav lepo tudi doma – v Kranju.«

»Lepot za ogled je res veliko. Šmarjetna, Jošt, precej je dobre kulinarike,« pa izpostavlja Barbara Gunčar (Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost), ki pa dodaja: »Center Kranja pa je primer, ki ga žal ne moreš ponuditi. Razen prireditev, ki so v turizmu sicer pomembne, vendar bi morale omogočati življenje ljudi v mestu, razen galerij in muzejev, cerkva mesto nastanitvam ne omogoča dodatne ponudbe, ki bo bogatila turistično ponudbo, predvsem za tujce.« Ob tem izpostavlja še kolesarske povezave. »Z veseljem bi v Kranju ponudila po mojem mnenju najbolj razviti del Kranja, to je Predoslje in Brdo. Tam se kolesar lahko pelje varno od Kokrice do Brda, naredil sprehod po parku in gre na dobro kosilo h Krištofu, vmes pa kupi domače dobrote pri kmetiji Odems.« Opozarja pa, da so lahko marsikatere kolesarske povezave nevarne. »Kranj želi postati zeleno mesto, kolesarske poti smo narisali, a si ne moremo varno s kolesom ogledati recimo Jamnik, ne moremo v Mavčiče in na jezero. Kranj bi lahko bila odlična kolesarska destinacija, skladna s priporočili EU glede zelenega prehoda, žal pa za zdaj občina Kranj v okviru razpisov EU dobi pokritih premalo stroškov,« je prepričana Gunčar.

»Informacije o tem kaj obiskati v Kranju so javno lahko dostopne. Bolj kot nagovarjanje, kaj imamo, moramo povedati kaj vse bi morali imeti pa še nimamo,« izpostavlja svetnik Igor Velov (Lista za razvoj Kranja). »Projekti žal potekajo prepočasi in v zadnjih letih Kranj ni naredil preboja, kljub velikopoteznim načrtom in obljubam. Kaj nam bodo kolesarske povezave za turiste, ko pa imamo problem s kolesom priti iz Zlatega polja do Planine ali pa iz Besnice v Kranj. Kaj nam bodo velikopotezni načrti o plaži na Savi, ko pa nimamo niti primernega bazena za prosti čas občanov. Imamo plavalno tekmovalni letni bazen z globino 2 metra in več. Kaj nam bo urejeno mestno jedro in lepi tlakovci, če se pa v njem ne počutimo prijetno. Kranj mora biti urejen, prijazen in vsebinsko bogat za naše občane, šele potem razmišljajmo, kaj naj bo lepo in všeč turistom,« je prepričan Velov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.