Gorenjska
1278 ogledov

Zagoreli električni vodi pod Delavskim mostom v Kranju

Požar pod Delavskim mostom v Kranju
1/2
PU Kranj Gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj med nocojšnjo intervencijo.
Cesta čez Delavski most v Kranju je bila nocoj zaradi požara na več električnih vodih pod mostom zaprta dobri dve uri in pol. S Policijske uprave Kranj so ob 20.40 sporočili, da je intervencija po požaru zaključena in da je cesta vnovič odprta. Po prvih podatkih nihče ni poškodovan, nastala je le materialna škoda.

Požar na električnih vodih so pogasili kranjski poklicni gasilci. Zakaj so zagoreli, še ni jasno, prve ugotovitve z ogleda kraja pa ne kažejo na tujo krivdo, je sporočil mag. Bojan Kos, predstavnik za stike z javnostjo na Policijski upravi Kranj.

Zaradi požara, ki je izbruhnil okoli 18. ure, je bil za nekaj časa ustavljen železniški promet. Širše območje Kranja je bilo nekaj časa tudi brez elektrike. Zaradi poškodb optičnih vodov so zahodni del Kranja, Orehek in Bitnje brez telekomunikacijskih storitev, navajajo na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Policija opozarja voznike in pešce, da so cesto čez Delavski most po končani intervenciji posuli, a je kljub temu na njej možna poledica.

Že druga nesreča in drugo zaprtje v enem tednu

Naj spomnimo, da gre že za drugo zaprtje Delavskega mosta v enem tednu. Prejšnjo sredo, 6. januarja, so most zaprli, ker je tovornjak, ki je vozil pod njim na Smledniški cesti, trčil vanj z dvignjenim kesonom za posipanje cest. Nastala je materialna škoda, po ogledu pa so strokovnjaki ugotovili, da poškodba ne vpliva na varnost prometa na Delavskem mostu. Policisti so proti vozniku sprožili prekrškovni postopek.

Temeljita obnova po skoraj 40 letih

Delavski most čez reko Savo od Čirč do Labor je bil zgrajen in odprt julija 1981 in je ena najpomembnejših prometnic v gorenjski prestolnici. Ime je dobil zaradi dejstva, ker je z njim po najkrajši poti povezano naselje Planina s tovarnama Iskra in Sava.
Marca 2019 so most začeli obnavljati in dela bi morali končati v enem letu. Zaradi nepredvidenih del in slabšega stanja mostu, kot je bilo to ocenjeno, se je obnova, ki je stala 3,5 milijona evrov in jo je v celoti financirala Direkcija RS za infrastrukturo, zavlekla do konca julija 2020. Že v novembru lani pa so most spet delno zaprli za skoraj en teden, ker je Gorenjska gradbena družba obnovila tudi vozišče na samem mostu. 

Inovativno gojenje v stebru

Še po nečem pa je Delavski most zaslovel pred skoraj natanko 10 leti. V javnosti je močno odmevalo prijetje 31-letnega Kranjčana, ki je v votli notranjosti mosta, in sicer v drugem stebru, imel laboratorij z nasadom hidroponične konoplje. V njem pa tudi luči, grelce, ventilatorje, izolacijski material, vodovodne cevi ... Električno energijo za laboratorij je nezakonito pridobil z javnega voda, ki poteka v notranjosti omenjenega objekta, je tedaj novinarjem pojasnil vodja gorenjskih kriminalistov Boštjan Lindav.
Kriminalisti so svojevrstnega inovatorja prijeli po prijavi v februarju 2011. Zatem so imeli obilo dela, ko so s pomočjo poklicnih gasilcev prenesli približno 25 metrov z vrha stebra na tla kar 31 sadik, visokih okoli enega metra, posejanih v loncih. Izračunali so, da bi Kranjčan lahko pridelal približno pet kilogramov konoplje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.