Gorenjska
15218 ogledov

Zaradi obvestila policije je morala občina zamenjati tablo naselja

občina kranj stavba Iztok Golob
Namesto oznake za začetek in konec naselja Rupa sedaj stoji znak za Kranj.

Mestna občina Kranj je morala zaradi neskladja s predpisi odstraniti table v predelu Rupe, ki označujejo začetek in konec naselja, ter jih nadomestiti z znakom naselje Kranj.

"Na podlagi Zakona o določanju območij ter imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb ter po Odloku o območjih naselij ter imenih naselij in ulic v Mestni občini Kranj in Statuta MOK je razvidno, da v registru Geodetske uprave RS (GURS) vas Rupa ni opredeljena kot naselje," so pojasnili. 

Policijska postaja Kranj je konec marca 2023 obvestila Medobčinsko redarstvo Kranj, da naselje Rupa uradno ne obstaja. Ta je o težavi nato obvestil pristojni urad Mestne občine Kranj. Obenem so opozorili tudi na problem prometne signalizacije, ki ni bila v skladu s predpisi. Oba nadzorna organa morata voditi postopke, uradno stanje v predpisih in stanje na terenu pa se ne ujemata, zaradi česar bi lahko bili izvedeni uradni postopki ob morebitnih pritožbah razveljavljeni. Povedano bolj po domače, če bi tam peljal 75 kilometrov na uro, te zaradi neveljavne table ne bi mogli oglobiti oziroma bi globa padla na sodišču. 

Zaradi tega razloga je bila Mestna občina Kranj primorana odstraniti table, ki niso bile skladne s predpisi. Začetek in konec naselja Rupa so tako zamenjali s prometnikom znakom naselja Kranj.

"Na MOK se zavedamo, da je bila Rupa skozi zgodovino obravnavana kot vas in da njene prve omembe zaradi cerkve sv. Marije Magdalene segajo v 15. stoletje. Vseskozi si prizadevamo maksimalno upoštevati tradicijo lokalnega okolja, vključno s poimenovanjem lokacij in upoštevanjem želja krajanov. Zato že iščemo ustrezno alternativno rešitev, s katero bi označili predel Rupe," je razložil Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj.

Rupa je tako kot na primer Bežigrad ali Šiška del Ljubljane del Kranja. 

 

dezurni@styria-media.si