Gorenjska
1443 ogledov

Zaskrbljujoča rast okuženih, zanimanje za cepljenje upada

Embalaža uporabljenih brizg po cepljenju s covidom-19, Kranj PR Zdravstveni dom Kranj Embalaža uporabljenih brizg po cepljenju s cepivom proti covidu-19.
Tudi ta teden, v sredo in četrtek, bo osebje Zdravstvenega doma Kranj cepilo proti okužbi s koronavirusno boleznijo v kranjski vojašnici tako naročene kot nenaročene. V Zdravstvenem domu Tržič po drugi strani cepijo naročene prav vsak delovnik, od 12. do 13. ure. Jutri, 7. septembra, bosta odprti cepljenji v Tržiču in Škofji Loki. Zaskrbljujoča je hitra rast aktivno okuženih v Kranju, medtem ko na Kliniki Golnik zdravijo že 27 bolnikov s covidom.

Na območju, ki jih pokrivajo Zdravstveni domovi Kranj, Škofja Loka in Tržič, v zadnjem obdobju opažajo upad zanimanja za cepljenje. Po podatkih NIJZ je sicer na Gorenjskem z vsemi odmerki cepljenih 44,5 odstotka, z enim pa 48 odstotkov ljudi, kar je natančno toliko, kot je slovensko povprečje in je tudi precepljenost v Mestni občini Kranj.

Najvišjo precepljenost z vsemi odmerki na Gorenjskem ima v populaciji nad 18 let starimi, občina Jezersko, in sicer 51,7-odstotno - po najnovejših podatkih Sledilnika covid-19 pa je občina Jezersko tudi brez aktivno okuženega.

V MO Kranj 213 ljudi potrjeno aktivno okuženih

V Mestni občini Kranj je po današnjih oziroma zadnjih dosegljivih podatkih aktivno okuženih 213 ljudi, tedenski prirast pa je 42-odstoten. Na Kliniki Golnik, edini bolnišnici na Gorenjskem, kjer zdaj zdravijo covidne bolnike, je po današnjih podatkih 27 hospitaliziranih, od teh jih šest potrebuje intenzivno terapijo.

Kar 210 naročenih ni prišlo na cepljenje

Urnik cepljenja proti covidu-19 v kranjski vojašnici, ki je največji gorenjski cepilni center proti covidu-19, bodo to sredo in četrtek prilagajali oziroma sproti skrajševali ali podaljševali. Načeloma pa velja, da so zjutraj ali dopoldne vedno na vrsti naročeni, za njimi oziroma popoldne se na odprtem terminu zvrstijo nenaročeni pacienti. Na voljo so vsa cepiva proizvajalcev AstraZeneca, Pfizer, Moderna in Johnson&Johnson (Vaxzevria, Comirnay, Spikevax in Janssen).

V sredo, 8. septembra, bodo tako, kot so sporočili danes, od 7.30 do 8.40 cepili najprej naročene, od 8.40 do 11. ure nenaročene.

V četrtek, 9. septembra, bodo od 11.15 do 13. ure cepili naročene, nato pa še pol ure naročene otroke. Od 13.30 do 14.30 bodo prišli na vrsto nenaročeni otroci (pri vseh cepljenjih otrok bo navzoč pediater), od 14. do 17. ure pa še vsi drugi nenaročeni.

Prejšnji teden so v kranjski vojašnici v dveh dneh cepili 1090 ljudi, od teh je bila polovica naročenih. Med cepljenimi je bilo 105 otrok. Težave pa še vedno povzročajo ljudje, ki se naročijo na cepljenje, a jih potem ni. Takih je bilo prejšnji teden kar 210: da jih ne bo in so se opravičili, jih je bilo 41, 169 pa se ni zdelo vredno sporočiti odsotnosti.

Naj spomnimo, da so v preteklem obdobju na en cepilni dan cepili toliko ljudi, kot jih zdaj v dveh dneh.

Odprto cepljenje jutri v Škofji Loki in Tržiču

Odprto cepljenje oziroma cepljenje brez naročanja bodo izvedli jutri, 7. septembra, v TIC Škofja Loka na Kidričevi cesti 1A, saj je v bližini dovolj brezplačnih parkirišč. (Prejšnji teden je še potekalo v zdravstvenem domu!). Osebje ZD Škofja Loka bo cepilo vse, ki bodo želeli, od 8. do 12. ure. Na voljo bodo vsa cepiva, razen Moderne. Po današnjih podatkih Sledilnika covid so na območju občine Škofja Loka 104 aktivno okuženi občani, na območju občine Gorenja vas - Poljane pa jih je 38.

Prav tako bo odprto cepljenje v torek, 7. septembra, v Zdravstvenem domu Tržič od 14. do 16.30. Naslednji odprti termini v Tržiču bodo 14., 24. in 30. septembra.
Posebnost v Tržiču je, da cepijo prav vsak delovnik naročene, in to od 12. do 13. ure.

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 21:52 06.september 2021.

    ja no pred kratkim so eni ponujal denar za cepljenje, zdej pa bi najraje kot roparji.. denar ali življenje po novem cepljenje ali pa življenje.. samo je pa ena luštna pesem, kaj morem Mlakar ma tolk dobrih, pa glih za ...prikaži veča vsako priliko. una od Karla Špacapana.. jo znaste.. res da opeva teran, ampak ne zameri Iztok..pa Kerlo tud, ampak če ablast hoče da ji prostovolno daš... je za en k... oblast.