Gorenjska
217 ogledov

Zavarovalnici Triglav se ne mudi

Parkirišče Stara Sava v Kranju
1/2
M. Ha. Parkirišče Stara Sava v Kranju. Tu se je leta 1920 začelo kranjsko gumarstvo, več desetletij je tu stala Tovarna gumijevih izdelkov Sava. Njen simbol, tovarniški dimnik, in stavbe so porušili 30. aprila 2014 s 150 kilogrami razstreliva.
V Kranju je več začasnih stvari, najbolj razvpita in takoj vidna vsakemu obiskovalcu je avtobusna postaja, ki je bila zgrajena leta 1972 le kot začasna. Začasno pa je že štiri leta tudi parkirišče Stara Sava nasproti Mestne knjižnice Kranj, na katerem naj bi nekoč zrasla poslovno-stanovanjska soseska. Zavarovalnica Triglav, ki je pred osmimi leti postala lastnica zemljišča Stara Sava, pa še nima izdelane niti idejne zasnove za zazidavo območja niti še nima naložbenika.

Gre za odlično nepremičnino v samem središču Kranja, na Kokrškem bregu, blizu vstopa v staro mestno jedro, zemljišče je veliko 10,5 hektara. Tam se je leta 1920 začelo kranjsko gumarstvo, po podržavljenju je bila tam več desetletij Tovarna gumijevih izdelkov Sava: njen simbol, dimnik, in še zadnje tovarniške stavbe so razstrelili 30. aprila 2014 s 150 kilogrami razstreliva. Savino nepremičninsko podjetje Sava IP, d. o. o., je pred tem več let obljubljalo, da bodo do konca leta 2010 zgradili poslovno-stanovanjsko sosesko s 172 sodobnimi urbanimi stanovanji, poslovnimi in trgovskimi prostori in podzemno garažo. Zaradi težav pa je Sava, d. d., prodala Savo IP skupaj z nepremičnino v letu 2012, po neuradnih podatkih za skoraj 15 milijonov evrov Zavarovalnici Triglav. Ta je napovedovala gradnjo konec leta 2014, a do nje ni prišlo. Namesto te so junija 2016 na veliko veselje tedanjega župana Boštjana Trilarja tam odprli javno parkirišče, na katerem je med drugim urejen tudi prostor za šest avtodomov.

Kot so nam zdaj pojasnili z Mestne občine Kranj, je bilo takrat na hitro narejeno parkirišče v zgornjem delu, za povečanje tega pa bi potrebovali gradbeno dovoljenje, zato so, na zahtevo gradbene inšpekcije, parkirišče zmanjšali z betonskimi ovirami.

Parkirišče je junija 2016 za skoraj 63 tisoč evrov uredila Komunala Kranj, ki tudi upravlja s parkiriščem in zaračunava parkirnino uporabnikom. Zavarovalnica Triglav in Komunala Kranj sta namreč poprej sklenili najemno pogodbo. Z vprašanjem, za koliko let so jo sklenili, smo se pred enim tednom obrnili na komunalno podjetje, a nam niso odgovorili.

Gradbeno dovoljenje do konca leta 2022?

Mestna občina Kranj je, kot so nam pojasnili z občine, z Zavarovalnico Triglav kot lastniki zemljišča Stara Sava »precej v navezi«. In »želja Mestne občine Kranj je, da investicija steče čim prej, saj bi s tem začeli pot do pomembne pridobitve številnih parkirnih mest, tako za načrtovano kongresno-koncertno dvorano kot tudi za stari Kranj, ki jih nujno potrebuje. Lastniki si želijo razvoj projekta do izvedbe čim prej. Vendar pa je postopek do pridobitve gradbenega dovoljenja precej zapleten zaradi zaščitenosti starega mestnega jedra. Potrebno je veliko usklajevanja z Zavodom za varstvo kulturne dediščine, nujna je ustrezna urbanistična in arhitekturna ureditev. Upamo, da bo investitor do konca tega mandata (mandat župana Matjaža Rakovca se konča decembra 2022, op.a.) pridobil gradbeno dovoljenje in se bo tako lahko začela gradnja celotnega kompleksa. Ta naj bi poleg dvorane za 500 obiskovalcev vključeval še nova stanovanja in garažno hišo z več kot 700 parkirišči,« so nam odgovorili z Mestne občine Kranj.

Idejna zasnova še v pripravi

Na Zavarovalnici Triglav pa so bili ob našem poizvedovanju, kako kaže projektu Stara Sava, bolj zadržani, niti niso hoteli izdati, kako visoko najemnino jim plačuje Komunala Kranj.

Luka Pušnik, direktor službe za korporativno komuniciranje na Zavarovalnici Triglav, je sporočil, da so »glede na okoliško zazidavo ter prepletanje sodobne arhitekture in arhitekture bližnjega starega mestnega jedra v sodelovanju z Mestno občino Kranj pričeli z razvojem kakovostne stanovanjsko-poslovne zazidave. Ta bi s svojim in predvidoma tudi javnim programom še dodatno popestrila sicer dobro lokacijo neposredno ob starem mestnem jedru.«

Na vprašanje, ali bodo poleg stanovanj res zgradili koncertno dvorano in garažno hišo ter na koliko ocenjujejo vrednost naložbe, pa smo iz zavarovalnice dobili odgovor, da »trenutno pripravljamo idejno zasnovo za zazidavo območja, vzporedno pa bo predvidoma stekel postopek iskanja investitorja. Podrobnosti pa vam za zdaj še ne moremo razkrivati.«

Na vprašanje, ali lastnik nepremičnine na Stari Savi plačuje Mestni občini Kranj nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in koliko to znese na  leto, pa smo z občine dobili pojasnilo, da mora NUSZ plačati tisti, ki je uporabnik. Se pravi, da je zavezanec za plačilo podjetje Komunala Kranj, katerega največja lastnica je Mestna občina Kranj. Znesek NUSZ pa je podatek z oznako davčna tajna, so nas še podučili z MO Kranj.

Donosno parkirišče

Iz letnih poročil Komunale Kranj, objavljenih na spletu, je razvidno, da je poslovanje parkirišča Stara Sava vsako leto pozitivno. Zadnje objavljeno poročilo je iz leta 2018 in je bilo objavljeno aprila 2019. In v letu 2018 je bil za omenjeno parkirišče pozitiven izid v višini 9866 evrov.

Zasledili pa smo tudi zapis, da je bilo od leta 2016 do konca leta 2018 na parkirišču Stara Sava 18.261 evrov več prihodkov od odhodkov. In še: »Pričakujemo, da bo do konca triletnega najema presežka za okoli 25.000 evrov, kar pomeni skoraj 35-odstotno donosnost na vložena sredstva. Investicija v Staro Savo je bila izredno dobra poteza podjetja in dobro sprejeta s strani uporabnikov,« je navedeno v letnem poročilu Komunale Kranj za leto 2018.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.