Gorenjska
1392 ogledov

Zdaj rušijo vrtec, ki bi ga morali že pred devetimi leti

Rušenje več kot 100 let stare stavbe, v kateri je bil 42 let vrtec. Valburga pri Smledniku Občina Medvode Tu, v tej stavbi iz leta 1912 v Valburgi pri Smledniku, je bila najprej gostilna s kegljiščem, nato pa 42 let vrtec. Do konca prihodnjega tedna jo bodo porušili.
V teh dneh v Valburgi pri Smledniku rušijo 109 let staro stavbo, v kateri je bila najprej gostilna, od marca 1979 naprej pa vrtec. Ker vrtec ne ustreza več standardom, je energetsko potraten in dotrajan, pa tudi inšpekcijska odločba iz leta 2019 je naložila zaprtje do konca letošnjega junija, so se na Občini Medvode odločili za rušenje.

Vrtec Medvode je trenutno organiziran v osmih enotah, ki so razpršene po celotni občini, število oddelkov pa med letom variira in se giblje okoli 40. Zaradi prostorske stiske v Vrtcu Medvode je Občina Medvode leta 2012 zgradila nov sodoben nizkoenergijski leseni vrtec v Valburgi v neposredni bližini starega, ki ustreza vsem normativom in je bil zgrajen kot nadomestek staremu vrtcu. Gradbeno dovoljenje je določalo, da mora občina po zgraditvi novega vrtca starega porušiti, vendar se je število otrok vključenih v Vrtec Medvode naglo povečevalo in je stari vrtec ostal v uporabi tudi po odprtju novega, saj so bile polno zasedene vse enote Vrtca Medvode.

V prizidku bosta dva oddelka

Z Občine Medvode so pojasnili, da zaradi dotrajanosti vlaganje v stari vrtec v Valburgi ni bilo več smiselno in da so preverili vse možnosti za dodatne kapacitete na drugih lokacijah. Želja je bila širitev vrtca v Sori, a se je izkazalo, da bi tam lahko zagotovili prostor le za en dodaten oddelek. Zato so se odločili za rušitev starega vrtca v Valburgi in gradnjo prizidka k devet let staremu vrtcu, le nekaj metrov proč.

V starem vrtcu v Valburgi je bilo doslej prostora za tri oddelke otrok (en oddelek I. starosti in dva oddelka II. starosti), nazadnje spomladi letos je bilo v njem 58 malčkov. V prizidku novega vrtca pa bo prostora za dva oddelka II. starostne skupine. Do konca letošnjega leta bo Občina Medvode objavila javno naročilo za gradnjo prizidka k vrtcu, gradnja pa bo predvidoma končana v letu 2022.

Sprejeti vsi otroci iz občine Medvode

V vrtcu v Valburgi bo z novim šolskim letom šest oddelkov, v katere bo vključenih 116 otrok. S 1. septembrom pa bodo v Vrtec Medvode sprejeti vsi otroci iz občine Medvode, ki bodo takrat izpolnjevali pogoje za sprejem (starost 11 mesecev). Na čakalni listi za celoten Vrtec Medvode bo ostalo še 41 otrok iz občine Medvode, ki bodo pogoje za vstop izpolnili kasneje v šolskem letu.

Rezervirali 800 tisoč evrov

Rušitev starega vrtca v vrednosti slabih 40 tisoč evrov izvaja podjetje Dolinšek transport d.o.o. Dela bodo zaključena do konca prihodnjega tedna, so navedli z Občine Medvode.

Na vprašanje, kdo je izdelal načrt za prizidek (nizkoenergijski leseni vrtec z ozeljenimi strehami je bil v letu 2012 zgrajen po načrtu Linear oziroma arhitektke Silvije Kajzer. Občina je za gradnjo, ki se je močno zavlekla, plačala SGP Tehnik in podizvajalcem 1,4 milijona evrov. Zaradi odprave napak pri gradnji, te so bile pri leseni nosilni konstrukciji in strehi, je Občina Medvode januarja 2014 unovčila bančno garancijo v vrednosti 98 tisoč evrov. Januarja 2014 pa se je začel tudi stečajni postopek SGP Tehnik iz Škofje Loke, op. a.), so nam z občine odgovorili, da bo prizidek posnemal arhitekturo obstoječega objekta in da je projektant podjetje Obrat d. o. o., vodja projekta pa Blaž Babnik Romaniuk.

Glede cene vrtčevskega prizidka pa smo dobili pojasnilo, da bo projektantska ocena znana po izdelavi projektne dokumentacije in da ima občina v Načrtu razvojnih programov za omenjeno naložbo v letih 2021 in 2022 rezerviranih 800 tisoč evrov. 

Komentarjev 1
  • Leona_Carroll 10:07 12.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦