Gorenjska
16562 ogledov

Zdravnik bo gradil bolnišnico in dom za starejše

Mag. Marko Bitenc, dr. med. arhiv Kirurgija Bitenc Zdravnik mag. Marko Bitenc, dr. med.
Čez dve leti, decembra 2022, bosta, če bo šlo po načrtih, na Golniku stala nova bolnišnica in dom za starejše. To je je danes za Žurnal24 povedal mag. Marko Bitenc, dr. med., direktor Kirurgije Bitenc iz Ljubljane.

"Na dražbi smo od države kupili 5400 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem je sedem propadajočih stavb. Klinika Golnik, ki je vse to imela v upravljanju, jih ni uporabljala vsaj 30 let," je razložil sogovornik.
Marko Bitenc je direktor Kirurgije Bitenc, ki deluje v Ljubljani, od leta 2007 naprej pa tudi na Golniku. Pred 13 leti je namreč najel prostore Klinike Golnik in v njih odprl tehnološko najsodobneje opremljeno operacijsko dvorano v Sloveniji. "Zdaj smo te okvire prerasli," je dejal.
"V teh časih (koronavirusa, op. a.) so se pokazale številne šibkosti, zato tudi načrtujemo projekt, v okviru katerega bo zagotovljena celovita zdravstvena in socialna oskrba. Propadajoče stavbe bomo porušili, zgradili pa bomo bolnišnico in dom za starejše. Kirurška bolnišnica bo imela tri operacijske dvorane, v njej bo 40 postelj, 10 od teh za intenzivno terapijo. Zraven bo dom za starejše za 150 oskrbovancev, v domu pa bo tudi 10 negovalnih postelj."

S koncesijo ali brez

Kirurgija Bitenc d. o. o. Ljubljana se je pred dobrima dvema mesecema prijavila na javni razpis Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše na lokaciji Golnik. Znano je, da je za 1100 razpisanih mest v domovih za starejše do roka, 1. oktobra, prispelo 21 vlog za 1800 postelj. A ker Kirurgija Bitenc v vlogi ni predložila lokacijske informacije in projektne dokumentacije za nameravano gradnjo, so na ministrstvu, kot je to mogoče prebrati na spletni strani, to vlogo označili kot nepopolno. O tem, ali so zavrnjeni ali ne, sicer uradno še ni znano. Če pa bi dobili koncesijo za obdobje 40 let in seveda tudi možnostjo podaljšanja, bi jo morali začeti izvajati do 31. decembra 2022. "Če koncesije ne bomo dobili, bomo pa brez koncesije. Projekt ni odvisen od koncesije," je komentiral Marko Bitenc.

Na vprašanje, kako daleč je z načrti, je sogovornik odgovoril, da še izbira projektanta za celostni projekt. Težav z namembnostjo pa očitno ne bo, kajti to območje je po prostorskih načrtih določeno za zdraviliško dejavnost. Gradnja doma in bolnišnice bo končana v dveh letih, to je decembra 2022, če bo šlo vse po načrtih. O tem, koliko bo vse skupaj stalo, pa je zaenkrat še prezgodaj govoriti, približna ocena naložba pa je okoli 10 milijonov evrov, smo še izvedeli.

"S kadrom nikoli nisem imel težav"

Ker je v Sloveniji veliko težav z zagotavljanjem zdravstvenega in negovalnega kadra, smo Marka Bitenca vprašali, kako bo reševal te zagate oziroma kako bo pridobil ustrezne ljudi. A je odločno odgovoril: S kadrom nikoli nisem imel težav!

V Mestni občini Kranj, kamor sodi tudi naselje Golnik, načrtujejo v prihodnje gradnjo javnega doma starejših, in sicer naj bi ga zgradili na Zlatem polju za 150 oskrbovancev v dveh oziroma treh letih. Ta novi dom bo dislocirana enota Doma upokojencev Kranj. Projektna dokumentacija za ta dom je tudi zaenkrat še v idejni zasnovi. Naložba za ta javni dom je ocenjena na 11 milijonov evrov. A kot pravi Bitenc, je projekt na Golniku čisto drugačen kot na Zlatem polju, tako da se ni bati za konkurenco.

Kdo je mag. Marko Bitenc, dr. med.?

Na spletni strani Kirurgije Bitenc je zapisano, da je Marko Bitenc diplomiral na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 1985, po opravljenem pripravništvu je začel s specializacijo iz kirurgije. Vključen je bil v raziskovalne projekte raka želodca in pljuč v Univerzitetnem kliničnem centru v Ljubljani. Vzporedno s specializacijo je magistriral s področja zdravljenja pljučnega raka. Od leta 1993 je delal kot torakalni kirurg na Kliničnem oddelku za Torakalno kirurgijo v UKC Ljubljana. V tem času je bil tudi asistent za predmet Kirurgija na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Od leta 1993 je član ESTS (European society of Thoracic Surgery). Glavno področje njegovega dela in raziskav je rak pljuč, požiralnika in želodca. Od leta 1996 je bil dvakrat izvoljen za predsednika Zdravniške zbornice Slovenije. V tem času je bil tudi član Zdravstvenega sveta pri Ministrstvu za zdravje Republike Slovenije. Opravljal je tudi funkcije v tujini, bil podpredsednik CPME in predsednik EFMA/WHO. Od ustanovitve dalje je član Združenja torakalnih kirurgov Slovenije, kjer trenutno opravlja funkcijo predsednika.

Od leta 2005 dela kot zasebni zdravnik s koncesijo: specialistično ambulanto in endoskospke preiskave opravlja v zdravstvenem zavodu Zdravje v Ljubljani, operacije pa izvaja od leta 2007 naprej v najetih prostorih Klinike Golnik. Operira bolezni ščitnice, pljuč in požiralnika ter kirurško zdravi refluksno bolezen požiralnika. Poleg tega izvaja tudi operacije za zdravljenje čezmernega zardevanja obraza ter znojenja pazduh in dlani.
Prvi v Sloveniji je začel z endoskopskimi operacijami za zdravljenje refluksne bolezni požiralnika. Objavil je več znanstvenih člankov v slovenskih in tujih znanstvenih revijah.

 

 

Komentarjev 19
  • gustl 18:57 08.februar 2021.

    V redu je, mi je vse jasno... Bitenc, sds, pcr testi.. vse dobiš, če si v pravi stranki...

  • karmen5 07:22 08.februar 2021.

    "S kadrom nikoli nisem imel težav" pravi. Kot bivša pacientka tega zavoda, sem opazila kar precej kadra, ki tiho trpi pod SDS taktirko. Pametni so šli. Odnos nekaterih zaposlenih pa pod vsakim nivojem, še nikoli v življenju me to, da ...prikaži več ob bolezni potrebujem pomoč, ni spravljalo v totalen stres. Ko zamočijo, te še dodatno mrcvarijo in imajo za norca. Močno odsvetujem.

  • metkasi 14:25 07.december 2020.

    Ne,ne, pa gre javno zdravstvo po zlu. Tam bi moral prostore obnoviti in jih vzdrževati javni zavod Bolnica Golnik. Ta bolnica bo s tem po par letih kar izginila kot javni zavod. dr.Bitenc je bil vedno na položajih, da je ...prikaži več eden prvih prišel do koncesije in sedaj s širi. Sicer vsa mu čast, da daje višek denarja v nove projekte, kar bi morala narediti Bolnica Golnik. Vendar to je zasebni kapital ne družbeni, čeprav s koncesijo dobi družbeni denar. Jasno?