Gorenjska
16945 ogledov

Zdrsnil z vrha grebena Storžiča

Nesreče v gorah, Storžič, helikoptersko reševanje
1/3
PU Kranj Helikoptersko reševanje na Storžiču.
Včeraj, malo po 13. uri, se je pri sestopu s Storžiča, občina Kranj, poškodoval planinec. Rešili sta ga dežurna ekipa gorske reševalne zveze in posadka helikopterja Letalske policijske enote.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Kranj, je slovenski pohodnik, ki je bil sicer ustrezno opremljen, zdrsnil na vrhu zahodnega grebena, padel s poti in se poškodoval. Ker je bil kraj nesreče v višini baze oblakov in zato nedostopen s helikopterjem, je policijska posadka v treh poletih do višine 1600 metrov najprej pripeljala več gorskih reševalcev in njihovo opremo. Od tam naprej so nato reševalci pešačili do ponesrečenca in ga do zgodnjega večera po zahtevnem terenu prenesli pod meglo. Ponesrečenca so dvignili v helikopter in ga odpeljali v bolnišnico. Po opravljenem prevozu se je policijska posadka na območje Storžiča vrnila še po gorske reševalce.

Nesreče v gorah, Storžič, helikoptersko reševanje | Avtor: PU Kranj PU Kranj

V soboto reševali dvakrat

Gre že za tretjo nesrečo v zadnjem obdobju na območju Storžiča (2132 m). V soboto zjutraj, še pred 7. uro, je namreč pri vzponu na Storžič skozi Žrelo na zelo izpostavljem skalnatem terenu spodrsnilo slovenski pohodnici. Pri padcu jo je ujel pohodnik, ki ji je s tem morda celo rešil življenje. Na kraju so ji prvo pomoč nudili gorski reševalci iz Tržiča. Prav tako v soboto, popoldne, okoli 16. ure, je imela na grebenu Storžiča napad panike nemška turistka. Sobotni reševanji je opravila helikopterska posadka Slovenske vojske z ekipami Gorske reševalne zveze Slovenije, so danes navedli s Policijske uprave Kranj.

Nesreče v gorah, Storžič, helikoptersko reševanje | Avtor: PU Kranj PU Kranj

Razmišljanje mnogih, da je v gorah varno že zato, ker je zdaj poletje, ni pravo. Letošnje poletje spremljajo mnoge nevihte in zelo nestanovitno vreme. Zato so poti pogosto mokre in spolzke, posledica so padci, zdrsi in telesne poškodbe. Do padcev in zdrsov prihaja tudi v suhem vremenu, med vzroki izstopajo še odlomi in padanje skal, onemoglost in bolezenska stanja ter nepoznavanje gorskih območij.

"Pohodnike prosimo, naj bodo maksimalno previdni in odgovorni. V gorah namreč lahko že en napačen korak ali en napačen gib pomeni tragedijo. Tako kot velja za dobro načrtovanje ture, primerno opremo in ustrezno pripravljenost, naj bo ena od prioritet pri sprejemanju pohodniških odločitev tudi vreme," so zapisali v sporočilu za javnost s Policijske uprave Kranj.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.