Gorenjska
376 ogledov

Že drugo e-vozilo za dom upokojencev

e vozilo dom upokojencev Kranj Mestna občina Kranj Od leve proti desni vodja pomoči na domu Jelka Humar, podžupan Mestne občine Kranj Robert Nograšek, direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar in direktorica podjetja Vizije mobilnosti Blaženka Pospiš Perpar.
Danes, 1. oktobra, na mednarodni dan starejših, je Mestna občina Kranj skupaj s koncesionarjem, podjetjem Vizije mobilnosti, izročila službi za pomoč na domu, ki deluje v okviru Doma upokojencev Kranj, v uporabo že drugi električni avto.

Dom za upokojence Kranj (DUK) nudi številne dejavnosti občankam in občanom, med drugim tudi pomoč na domu. Pot k upravičencem je od lani, ko je DUK od Mestne občine Kranj v okviru projekta e-mobilnosti prejel v uporabo prvo e-vozilo, za socialne oskrbovalke še bolj varna in ekološka. Zdaj so pri DUK v uporabo dobili še drugo e-vozilo.

Kranjski podžupan Robert Nograšek je danes izročil ključe drugega e-vozila direktorici DUK Nadji Gantar. »Na občini vsak dan delamo z mislijo na boljše, bolj zdravo in kakovostnejše življenje za naše občanke in občane. Postajamo trajnostna skupnost. E-mobilnost je od lani v polnem zamahu. Menjamo vozni park, vse bolj prehajamo na e-vozila, postavljamo e-polnilnice in sončne elektrarne na strehah javnih zavodov. Naj tudi drugo e-vozilo dobro služi oskrbovalkam DUK, ki so veliko na poti med izvajanjem pomoči na domu. Veseli smo, da bo pot do oskrbovancev, predstavnikov ranljive skupine, ki potrebuje še več pozornosti, udobnejša,« je povedal podžupan.

Občina je skupaj s koncesionarjem poskrbela tudi za postavitev domicilne e-polnilnice. »To vozilo je že 21. e-vozilo, ki ga predajamo uporabnikom v Mestni občini Kranj. Pa ne predajamo samo avtomobila, temveč poskrbimo za vse, kar omogoča mobilnost, med drugim za vzdrževanje in pranje vozila, servis, menjavo pnevmatik, nadomestno vozilo v primeru okvar … Nenazadnje tudi za namestitev polnilnice za polnjenje avta. Prve kWh električne energije se že proizvajajo v sončni elektrarni v bližini. S tem smo naredili še en korak k zastavljenim ciljem – manjši obremenitvi okolja,« je dodala Blaženka Pospiš Perpar, direktorica podjetja Vizije mobilnosti.

V DUK so nad pridobitvijo navdušeni: »E-vozilo, ki ne proizvaja hrupa, prihrani pri gorivu in ne proizvaja CO2, bodo socialne oskrbovalke dnevno uporabljale za lažje in varno premagovanje razdalj med uporabniki pomoči na domu. Za službo pomoči na domu je izjemno pomembno, da imajo ustrezna in varna vozila, saj so vseskozi na cesti v vseh vremenskih razmerah. MO Kranj je z vključitvijo DUK v projekt izkazala priznanje odgovornemu delu zaposlenih v službi pomoči na domu, ki pomembno vpliva na kakovost življenja starejših občanov in ji omogoča, da lahko čim dlje uživajo prijetno starost v zavetju lastnega doma,« sta se strinjali direktorica Nadja Gantar in vodja pomoči na domu Jelka Humar.

Po podatkih statističnega urada je delež starejših od 65 let v Sloveniji v začetku leta 2021 znašal 21 odstotkov (435.715 ljudi). Od tega je bilo 43 odstotkov moških in 57 odstotkov žensk. Na Gorenjskem je delež prebivalcev, starih nad 65 let, 20,4-odstoten. Mestna občina Kranj si je v okviru Strategije varstva starejših v MO Kranj za obdobje 2020–2024, ki jo je mestni svet sprejel pred enim letom, med drugim zadala tudi cilj, da zagotovi čim bolj celovito skrb za starejše ob prepletanju razvoja institucionalne mreže in drugih organiziranih storitev v domačem okolju. Med načrti je tudi nov dom za starostnike na Zlatem polju.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.