Gorenjska
1613 ogledov

Že štiri helikopterska reševanja

Policijski helikopter na ploščadi UKC Ljubljana. PU Kranj Policijski helikopter na ploščadi UKC Ljubljana.
Konec minulega tedna je z delom začela dežurna ekipa za helikoptersko reševanje v gorah. Gre za vsakoletno skupno aktivnost policije, gorske reševalne zveze, zdravstva in Slovenske vojske v poletni sezoni. Ekipa, v kateri je ta konec tedna sodelovala posadka policijskega helikopterja, je opravila že štiri helikopterska reševanja: eno v petek in tri v soboto.

S Policijske uprave Kranj so danes sporočili, da je v petek ekipa med Zadnjico in Doličem reševala sedem tujih planincev, ki so zaradi neizkušenosti in snežnih razmer prestrašeni in z neprimerno opremo obstali na poti. Helikopter jih je nepoškodovane prepeljal v Trento.

V soboto je ekipa reševala na Sovatni nad Vrati, na območju Otlice nad Ajdovščino in na Rušnem vrhu. Na Sovatni je planinka zdrsnila pri sestopu in si lažje poškodovala  nogo. V  drugem reševanju si je planinka nogo poškodovala pri padcu. Na Rušnem vrhu pa se je planinka poškodovala pri hoji po zasneženem brezpotju. Utrpela je hujše poškodbe, vendar ni v smrtni nevarnosti.

Vedel se je nedostojno, za povrh nato še vozil pijan

Še eno reševanje so opravili škofjeloški gorski reševalci. Na območju Ratitovca je planinka opazila moškega in prijavila, da je v neodzivnem stanju.
Reševalci so ugotovili, da je pod vplivom alkohola, nato pa so ga pospremili v dolino.

V dolini so ga policisti obravnavali še zaradi nedostojnega vedenja in v nadaljevanju tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Preizkus alkoholiziranosti je pri njem pokazal pozitiven rezultat, odrejen pa je bil še strokovni  pregled, ker se z njim ni strinjal. Postopki, tudi v smeri ugotavljanja velike malomarnosti za sproženo reševalno intervencijo pri njem, še potekajo.

Policija bo tudi v prihodnje pozorna na ta segment nevarnosti in ugotavljala elemente velike malomarnosti. To je, kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj mag. Bojan Kos, lahko tudi razlog, da tisti, ki so ga reševali, tudi poravna stroške nujnega ukrepanja.

Policisti obenem opozarjajo, da so razmere v gorah nad 1600 metrov še povsem zimske. Sneg je lahko na osojnih legah tudi nižje. Za varno turo je tam potrebna zimska oprema. Splošna previdnost pred padci in zdrsi pa velja tudi za »suha« hribovita območja.

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 16:21 07.junij 2021.

    Skrajni čas da se reševanje začne zaračunavati. Smo edini v alpskih državah kjer se za reševanje v gorah ne plača nič. Vse iz zdravstvene blagajne . Ko pa nek otrok rabi boljši ortopedski pripomoček ali zahtevnejšo operacijo pa ljudje zbiramo ...prikaži več zamaške in prostovoljne prispevke. Naj zavarovalnice uvedejo produkt zavarovanje nesreče v gorah, bomo videli koliko jih bo še neodgovorno lazilo po hribih.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:16 07.junij 2021.

    Reševalci med službenim ali svojim frej časom reskirajo svoja življenje zaradi nepremišljenih tepcov. Itak, da nesreča nikoli ne počiva, nekatere pa so tako bizarne in po lastni neumnosti, da bi potrebno začeti izstavljati račune.