Gorenjska
376 ogledov

Zgornji foaje posvetili Petru Musevskemu

V Prešernovem gledališču Kranj so zgornji foaje posvetili lani preminulkemu članu igralskega ansambla Petru MUsevskemu. Pred občinstvo pa bo celoten ansambel kranjskega gledališča ponovno stopil v petek.

Lani smo žal izgubili enega velikega igralca, člana našega ansambla Petra Musevskega in odločili smo se, da njemu v spomin posvetimo zgornji foaje in ga poimenujemo Foaje Petra Musevskega. V času zaprtja gledališča od oktobra smo bili kljub temu aktivni in smo snemali poezijo in pravljice za objave na naših družbenih omrežjih. Sedaj smo se odločili, da naše gledalce povabimo v gledališče na avdiovizualno razstavo, ki jo je v foajeju postavila avtorica, režiserka in montažerka večine videoposnetkov Lada Petrovski Ternovšek. Preko te razstave tako lahko vidijo to naše ustvarjanje,” pravi direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček.

Obenem so razstavili tudi risbice, ki so jih ob ogledu njihove Novoletne pravljice, nastale na Zoomu, narisali otroci. Razstavo si je moč ogledati vsak delovnik med 10.00 in 12.00 ter 15.00 in 17.00 uro, slovesno odprtje pa bo ob premieri predstave Srečko Kosovel KONS: NOVI DOBI. Vstop na razstavo je brezplačen.

 | Avtor:

V živo pred občinstvom spet v petek

Po sprostitvi ukrepov bo dvorana Prešernovega gledališča ta teden spet odprla svoja vrata gledalcem. V soboto bo premiera predstave Monologi s kavča, ki jo je v času karantene ustvarilo osem slovenskih dramatičark in dramatikov. Vsak od njih je napisal monolog za enega od članov igralskega ansambla Prešernovega gledališča.

Monologi s kavča so dokumenti izrednega stanja, časa v samoizolaciji, v kateri smo se nenadoma znašli, so dokument trenutka nenadne ustavitve in hkrati pričakovanja domnevnega novega sveta, ki naj bi prišel, ko se vrnemo. Vsak od koščkov omnibusa odpira drugačen, oseben pogled na situacijo, v kateri smo se znašli, in ponuja specifičen način spopadanja z njo. Monologi so torej tudi poskus, kako pogledati na trenutek ustavitve sveta iz različnih optik in ga razplastiti na različne občutke, poglede in zgodbe,” je med drugim povedal režiser predstave Luka Marcen.

Kot rečeno, bo premiera v soboto, za abonente pa bodo predstavo odigrali že v petek. Dvorana kranjskega gledališča na podlagi zahtev lahko sprejme 120 gledalcev, ki pa morajo izpolnjevati tako imenovane pogoje PCT. Po sobotni premieri bodo podelili tudi nagrado Julija, ki jo je decembra za najboljšo stvaritev v sezoni 2019/20 prejela Vesna Jevnikar.

 | Avtor: Primož Pičulin Primož Pičulin

NAGRADA Gorenjska Julija za Vesno Jevnikar
Komentarjev 1
  • Friderik1950 10:11 19.maj 2021.

    Ko včasih pogledam te naše nadaljevanke, dobim vtis, da je že lahko pravzaprav vsak igralec a v resnici je po mojih kriterijih dobrih igralcev v Sloveniji zelo zelo malo. Kot prvo želim, da ima markanten glas in si po njem ...prikaži večm igralca zapomnim in včasih izgovarjam v mislih tekst z njegovim glasom. Tudi Igralca Musevskega sem si zapomnil tako.