Gorenjska
1051 ogledov

Žirovska Alpina naprodaj

alpina žiri mediaspeed
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v ponedeljek, 23. avgusta, začela postopek prodaje 100-odstotnega lastniškega deleža in vseh svojih terjatev, teh je za 28 milijonov evrov, do družbe Alpina iz Žirov, je razvidno s spletne strani DUTB. V Žireh je zdaj 412 zaposlenih, v celotni skupini pa 1210.

Morebitne ponudnike vabijo, da se za nadaljnje informacije obrnejo na svetovalca za prodajo, družbo KPMG, je še objavila DUTB.

V DUTB menijo, da je tako z vidika poslovanja družbe kot tržnih razmer čas za prodajo Alpine primeren, saj je DUTB je kot finančna lastnica naredila vse, kar je v njeni pristojnosti, da se je družba sanirala in stabilizirala. "Verjamemo, da bo Alpina razvoj lahko nadaljevala s privatnim strateškim lastnikom," pravijo.

"Ustrezen novi lastnik bo lahko družbi in skupini zagotovil dostop do novih trgov in prodajnih kanalov ter boljšo pogajalsko pozicijo do dobaviteljev in večjih kupcev. Hkrati bi lahko zagotovil optimizacijo programov, proizvodnih lokacij in kapacitet, neodvisno od lokalnega okolja. Strateški investitor bo imel tudi večjo kapaciteto za optimizacijo, razvoj ter modernizacijo vseh notranjih procesov tako za posamezno proizvodno lokacijo kot tudi na ravni skupine," dodajajo.

Po neuradnih informacijah časnika Delo iz minulega tedna so interes za nakup doslej izrazili strateški kupci iz tujine, ki se ukvarjajo s proizvodnjo športne obutve, ter domači vlagatelji, ki niso iz panoge.

"DUTB v zadnjem letu zaznava povečan interes investitorjev iz panoge, medtem ko je interes finančnih investitorjev stalno prisoten. Zaradi občutljivosti in kompleksnosti premoženja, ki je naprodaj (gre za pomembno in veliko podjetje), je predviden dvofazni postopek prodaje, izvedba katerega terja več mesecev," so STA danes še povedali v DUTB.

DUTB je edina lastnica Alpine postala leta 2015 po pretvorbi terjatev v kapital, razlastitvi Alpine holdinga in po pravnomočnosti prisilne poravnave.

Država je leta 2006 delnice Alpine prodala podjetju Infond Holding 2, ki se je pozneje preimenoval v Alpina Holding. Gre za družbo, ki jo je po navedbah Dela lastniško obvladoval Branko Podpečan, sin Milana Podpečana, predsednika takratnega upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je prodajala delež v žirovski družbi.

Alpino, ki velja za edinega še preživelega večjega slovenskega proizvajalca obutve in hkrati maloprodajnega trgovca s ponudbo pretežno lastno proizvedene obutve, je epidemija covida-19 z zaprtjem trgovin in padcem prodaje močno prizadela. Konec lanskega leta je napovedala prestrukturiranje z znižanjem stroškov in dezinvestiranjem. V začetku marca letos je sporočila, da bo odpustila 18 zaposlenih, še 20 pa delovno razmerje odpovedala s t. i. mehkimi metodami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.