Gorenjska
1081 ogledov

Žirovsko Alpino prodali češki družbi K&H

Anita Klemenčič, smučarski tek Saša Despot Alpina s svojimi smučarskimi tekaškimi čevlji opremlja številne vrhunske smučarje tekače.
S podpisom kupoprodajne pogodbe se bo v sredo, 18. maja 2022, končal skoraj leto dni trajajoč postopek prodaje žirovske Alpine. Nova lastnica bo družba K&H, ki jo je Alpinina večinska lastnica DUTB izbrala tudi zaradi strategije razvoja družbe. Zaposlene veselijo zaveze, da bo novi lastnik omogočil rast ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža v Žireh.

Prodajni postopek skupine Alpina je uradno stekel avgusta 2021. Kot so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), so se, da bi omogočili najkakovostnejši nabor investitorjev in maksimirali iztržek, odločili za prodajno strategijo v več korakih. Ta je vključevala predhoden skrbni pregled potencialnih kupcev, zbiranje nezavezujočih ponudb in zbiranje zavezujočih ponudb.

DUTB je večinska lastnica Alpine postala leta 2015, v tem času je družbi skupno odobrila nekaj manj kot 24 milijonov evrov posojil in omogočila skoraj 20 milijonov evrov konverzije dolga v kapital, so zapisali v sporočilu za javnost. V lanskem letu je ocenila, da je tako z vidika nujnosti poslovnega prestrukturiranja kot tržnih razmer čas za prodajo primeren, zato je skupino Alpina ponudila trgu.

"Da je bil čas za prodajo ustrezen, dokazuje velik interes zainteresiranih vlagateljev in visoka iztržena vrednost za davkoplačevalce," so zapisali na DUTB. Resen interes za nakup je namreč izkazalo 10 potencialnih investitorjev, tako iz Slovenije kot tujine. Prodajni postopek je kot finančni svetovalec za DUTB vodila mednarodna svetovalna družba KPMG, kot pravni svetovalec pa Odvetniška pisarna Jerovšek Malis.

Ne razkrivajo višine kupnine

Kupca K&H so, kot so zapisali, izbrali ne le zaradi najvišje finančne ponudbe, temveč tudi zaradi izdelane strategije razvoja družbe Alpina v prihodnje. Novi lastnik, ki je razloge za nakup Alpine ter prihodnje načrte z družbo že predstavil vodstvu in predstavnikom sveta delavcev ter sindikata družbe, se bo prednostno usmeril v prestrukturiranje in izboljšave področij proizvodnje, prodaje, odnosov s poslovnimi partnerji ter v nadaljnji razvoj blagovne znamke Alpina in njenih izdelkov.

Družba K&H je del skupine Franco, ki jo sestavlja 30 družb s ključnimi aktivnostmi na Češkem, Slovaškem in v Avstriji ter številnimi kupci iz Evrope, Afrike in Azije. Gre za uspešno, na Češkem registrirano družinsko podjetje v lasti Františka Pivode in njegovih dveh sinov, so pojasnili na DUTB.

"Alpina je priznana in iskana blagovna znamka, kar je potrdilo veliko zanimanje potencialnih kupcev. Ta potencial je prepoznal tudi nov lastnik, ki ima za Alpino smele razvojne načrte na vseh področjih njenega delovanja, ki bodo zagotavljali nadaljnjo rast in razvoj družbe v korist vseh ključnih deležnikov," je ob koncu prodajnega postopka izpostavil predsednik upravnega odbora DUTB Franci Matoz.

Lastnik in direktor skupine Franco František Pivoda pa je dodal, da njihova odločitev za nakup temelji na dejstvu, da gre za izjemno prepoznavno, močno in visoko kakovostno znamko, zlasti v športnem segmentu, z uglednim položajem na trgu. "Prepričani smo, da gre za nakup z velikim potencialom za rast in dolgoročno dobičkonosno naložbo. Znamka Alpina bo na ravni imena ostala nedotaknjena, njeno identiteto pa bomo nadgradili in obogatili z vrednotami, tako v športnem kot tudi v modnem segmentu," je dejal.

Kot novi strateški lastniki želijo po njegovih besedah nadaljevati tradicijo Alpine v Sloveniji in tujini, nadgrajevati njene dosedanje uspehe in še naprej razvijati skupino in blagovno znamko Alpina, da bo kos tržnim izzivom.

"Verjamemo, da se pod novim lastništvom skupini Alpina odpirajo številne nove priložnosti, ki si jih tako ugledna blagovna znamka tudi zasluži," je ocenil tudi predsednik Alpininega nadzornega sveta Sebastian Cafuta.

Zaposleni v Alpini pa so si po besedah predsednika sveta delavcev Jureta Krvine oddahnili po napetem pričakovanju odločitve v zvezi z novim lastnikom. "Prvi vtisi so zelo dobri, zagotovila, ki so jih podali predstavniki K&H na predstavitvi pa izkazujejo razumevanje vloge Alpine kot tradicionalne blagovne znamke in lokalnega zaposlovalca. Še posebej nas veselijo zaveze, da bo nov lastnik omogočil rast družbe ob ohranjanju števila zaposlenih in sedeža skupine v Žireh," so ga povzeli v sporočilu za javnost.

 

Komentarjev 1
  • dusko89 21:59 19.maj 2022.

    Odločil sem se da ne kupujem več izdelkov tujih lastnikov naših podjetij. Potem je bolje kupiti kar tuje, da gre vsa smetana direktno ven. Bomo vsaj prej pod Avstrijo!!!