Gorenjska
307 ogledov

Zlata jabolka so podeljena

S podelitvijo zlatih jabolk se je v Kranju zaključil drugi Igralski filmski festival Kranj – KRAFFT.

Kranj je prejšnji teden dihal s filmom. Mesto je namreč gostilo že drugi Igralski filmski festival Krafft. »Vedno pravimo, da vsaka stvar ali projekt terja svoj čas, da se uveljavi. Tudi Krafft pri tem ni izjema. Javnost je treba na vsako novost navaditi, tudi filmsko umetnost je treba ljudem privzgojiti. Čeprav izhajamo iz mesta, ki velja za pionirsko na področju slovenskega filma. Menim, da je Krafft v filmskih krogih in javnosti zelo dobro sprejet, napredek je v drugi izvedbi zelo opazen. To se kaže v odzivih, obisku in bogati programski vsebini. Hvala vsem, ki ustvarjate ta festival. Mestna občina Kranj je zvesta podpornica kulture in tudi v prihodnje bo podpirala Krafft,« je ob zaključku festivala povedal župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec.

»Srečen sem, da festival je. Srečen, da je druga edicija za nami. Še bolj srečen, ker se že poraja tretja. Srečen pa predvsem zaradi tega, ker vse skupaj na videz izgleda nedosegljivo, ampak smo ne glede na vse okoliščine držali standard, ki smo si ga zadali in ga letos celo presegli. Tako, da ne morem reči nič drugega kot: `Juhuhu, viva Krafft`,” pa je dodal Branko Završan, predsednik festivala Krafft.

 | Avtor: Sandi Fišer/Mediaspeed Sandi Fišer/Mediaspeed

Sinoči so tako v Letnem gledališču Khislstein podelili letošnje nagrade – zlata jabolka. Nagrade festivala so poimenovane po zlatem jabolku oziroma kranjski liliji, ki je razširjena po vsej Sloveniji. Območjem, kjer uspeva, je v čudovit okras, uvrščena pa je tudi na slovenski Rdeči seznam ogroženih rastlin in je pri nas zavarovana. Filme je v tekmovalni program uvrstila tričlanska selektorska ekipa, ki so jo sestavljali zgodovinarka in sociologinja Ana Šturm, kulturologinja in filmska kritičarka Veronika Zakonjšek ter gledališki in filmski igralec Petja Labović. Prejemnike nagrad pa je izbrala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali italijanska igralka Valentina Carnelutti in slovenska igralca Marijana Brecelj ter Sebastian Cavazza.

Nagrado Grand Prix Zlato jabolko je prejela glavna igralska zasedba filma Čudovita bitja režiserja Guðmundurja Arnarja Guðmundssona. »Neverjetno živa prisotnost mladih igralcev pred kamero nas že od prvega kadra kot udar strele posrka v zgodbo in nam ne pusti dihati do samega konca filma. Zasedbi uspe odigrati vloge na način, o katerem vsaka velika filmska zvezda lahko le sanja. Talent take igralske zasedbe si zasluži priložnost študirati igro in iz tega velikega obeta zgraditi uveljavljeno kariero. Tako nadarjena igralska zasedba si zasluži priložnost za študij igre in razvoj obetavne igralske kariere,« je v obrazložitvi zapisala žirija.

 | Avtor:

Nagrada za najboljšo igralko je šla v roke Pantei Panahiha za vlogo v filmu Pohodi plin. Kot je povedala žirija, je nagrado dobila za njeno večplastno upodobitev vloge, ki se poklanja ne samo materam v družinah, temveč vsem ženskam – pravim stebrom – v družbi. »Pantei graciozno uspeva prikrivati in hkrati nositi v sebi bolečino in skrb skozi celoten film. Pokaže optimizem, humor, materinskost, neposrednost ob skrbi za družino in njeno nepredvidljivo usodo. Preseneti nas s čustvenim prebojem – ki bi sam po sebi bil dovolj za nagrado – ki razkrije tako njeno igralsko kot tudi človeško moč. Ko poje o svoji bolečini ob izgubi in nujnosti, da se ne vda, se pred nami razlije čisto hvaležnost, ki jo čuti do življenja.«

 | Avtor:

Za najboljšega igralca pa je žirija izbrala Radoš Bolčina za vlogo v filmu Inventura. »V detajle razčlenjena vloga, v kateri se zrcali cela paleta razpoloženj in čustev; od otroške začudenosti, dvomov, strahu, jeze, preganjavice, olajšanja. Vedno znova je presenečen – skozi cel film rahlo naiven. Igra je pravilno dozirana, do konca izpeljana in je s tem tudi največja podpora žanru tega filma,« je med drugim obrazložila žirija.

 | Avtor:

Osrednja tema strokovnega programa so bili letos sicer intimni prizori na filmu. Med drugim je mojstrski tečaj in delavnico na to temo izvedla vodilna koordinatorka intimnih scen v Veliki Britaniji Ita O'Brien, o temi pa so na okrogli mizi spregovoril tudi britanski filmski režiser Bill Anderson, ki je pripravil konkretne smernice za pripravo in izvedbo intimnih prizorov. Festival je bil med drugim namenjen tudi druženju in mreženju. Na festivalu so tako prvič izvedli nov mednarodni program za spodbujanje povezovanja filmskih in avdiovizualnih igralcev v regiji in povečanje njihove prisotnosti v evropski filmski industriji ReActing as a Star. V Kranj je prišlo več kot 20 igralcev iz te regije, pa tudi nekaj znanih evropskih režiserjev in igralskih agentov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.