Gorenjska
1562 ogledov

Znan rezultat genske analize: obtožen je volk, kaznivega dejanja ni bilo

kadavri ovce, Gorje, protest kmetov FB Občina Gorje Protest pred občinsko stavbo v Gorjah 15. maja 2023.
V javnosti je zelo odmeval pogin več ovac v ogradi na pašniku v vasi Rečica blizu Blejskega jezera. Zaradi incidenta z volkom so dan pozneje, 15. maja, pred Občino Gorje kmetje in občani organizirali protestni shod.

Zaradi dvoma, ali je volk res pokončal sedem ovac in jagnjet  v zaščiteni ogradi na pašniku, le nekaj deset metrov proč od lastnikove hiše, je Zavod za gozdove Slovenije po tem dogodku odredil gensko analizo, ki bo dokazala vzrok pogina živali.

Z Ministrstva za naravne vire in prostor so nam na vprašanje o rezultatih analize danes odgovorili, da jim je "Zavod za gozdove Slovenije v torek, 23. maja, posredoval rezultate analize vzorcev odvzetih na kadavrih ovc s škodnega dogodka z dne 14. maj 2023 na Bledu. Iz rezultatov je razvidno, da je škodo povzročil volk. Gre za samca, ki pripada alpski populaciji volkov."

Župani občin Zgornje Gorenjske in Sindikat kmetov za manj zveri že dalj časa pozivajo pristojne organe k reševanje problematike volkov v Julijskih Alpah. Kot poudarjajo, sobivanje z volkovi ni mogoče.

Ni bilo kaznivega dejanja

Zanimalo nas je tudi, kaj je ugotovila policija. Roland Brajič, predstavnik za odnose z javnostmi na Policijski upravi Kranj, je za Žurnal24 odgovoril, da so bili blejski policisti obveščeni o najdenih kadavrih drobnice na območju Bleda 14. maja malo pred 9. uro.

"Ali je vzrok za pogin drobnice napad zveri ali kakšne druge živali, ugotavljajo pristojne službe, ki so bile na kraju oziroma so bile obveščene s kraja in so prevzele postopek. Parcela - pašnik je bil ograjen z močno žično ograjo. Policisti v tem dogodku niso
ugotovili kaznivega ravnanja. Po zbranih vseh obvestilih in okoliščinah bodo postopek ustrezno zaključili."

dezurni@styria-media.si

Ovce Slovenija Trdijo, da so ovce pojedli volkovi, a na ministrstvu v to dvomijo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.