Gorenjska
2490 ogledov

Znani najboljši kranjski športniki leta 2020

Iztok Kraševec, prejemnik velike športne nagrade za življenjsko delo. MOK Iztok Kraševec, prejemnik velike športne nagrade za življenjsko delo.
Mestna občina Kranj je najboljše športnike in športnice, ki prejmejo nagrade za dosežke v letu 2020, razglasila po spletu. Podeljenih je bilo sedem velikih plaket, šest malih, 41 športnih znakov Kranja in velika športna nagrada za življenjsko delo, ki jo prejme Iztok Kraševec.

Zaradi znane situacije v letošnjem letu vsakoletne slovesne podelitve priznanj in nagrad najboljšim kranjskim športnikom ni bilo, je pa Mestna občina Kranj prejemnike razglasila v kratkem videoposnetku z nagovorom župana, Matjaža Rakovca. Kot je povedal, je leta 2020 »pandemija zaznamovala tudi šport. Treba se je bilo prilagoditi novi realnosti« – to je kranjskim športnikom uspelo več kot odlično, saj so, čeprav so morali treninge izjemno prilagajati, dosegli več odličnih rezultatov. »V zahtevni situaciji so z vrhunskimi rezultati potrdili, da so mojstri obvladovanja taktike in odzivanja na nepredvidljivo – to zmorejo le najboljši,« je na športnike ponosen Rakovec.

Sedem velikih, šest malih plaket

Kranjska občina je tako lahko tudi letos s ponosom podelila kar nekaj nagrad. Podeljenih je bilo sedem velikih športnih plaket: pet za športni dosežek, ena za športnega delavca za dolgoletno delovanje v športu, ena za obletnico delovanja kluba. To je prejel Odbojkarski klub Triglav Kranj za 60 let svojega delovanja, Helena Markuta iz Karate kluba Kranj pa je prejela veliko plaketo za 25 let delovanja v karateju. Športniki, ki so prejeli velike plakete za svoje športne dosežke, odlične na mednarodni ravni, so  judoistka Anka Pogačnik (Judo klub Triglav Kranj), športni plezalec Anže Peharc (Planinsko društvo Kranj), smučarska tekačica Anamarija Lampič in biatlonka Lea Einfalt, obe iz Tekaškega smučarskega kluba Triglav Kranj, ter tekmovalec v telemarku Jure Aleš (Telemark klub Kranj).

Poleg največjih priznanje je bilo podeljenih še šest malih plaket, prav tako za dosežke na mednarodni ravni – te so si prislužili biatlonci Alex Cisar, Živa Klemenčič in Jaša Zidar ter smučarske tekačice Anita Klemenčič, Klara Mali in Anja Mandeljc, vsi iz Tekaškega smučarskega kluba Triglav Kranj. Komisija za priznanja in nagrade Zavoda za šport Kranj je za leto 2020 podelili tudi 41 posamičnih športnih znakov, od tega dva ekipna znaka ekipama, ki sta osvojili naslova državnega prvaka: to sta bili ekipi članov in članic iz Teniškega kluba Triglav Kranj.

Iztok Kraševec prejemnik največje nagrade

Poleg omenjenih je Mestna občina Kranj nagradila še Iztoka Kraševca – v roke mu gre velika športna nagrada za življenjsko delo. Nekdanji vaterpolist je deloval kot funkcionar v vaterpolu in nogometu, v športni sferi pa je imel še številne pomembne funkcije: bil je predsednik Vaterpolskega kluba Triglav Kranj (1985), predsednik Vaterpolske zveze Slovenije (1991) in direktor reprezentanc (2006), direktor Nogometnega kluba Olimpija (1989) in predsednik Nogometnega kluba Triglav Kranj (1992, 2000). Od leta 1985 je bil vpet v vse večje organizirane športne dogodke v Kranju, prav tako je bil eden od podpisnikov ustanovne listine Olimpijskega komiteja Slovenije (1991).

Kranjski šport napreduje

Ne le z dosežki, tudi infrastrukturno. Rakovec je v govoru ob podelitvi spomnil na dva največja projekta, uspešno zaključena v letu 2020, vredna več kot 2 milijona evrov – Kranjčani ne bodo več trenirali v temi, saj je stadion v športnem centru Kranj z novimi reflektorji pridobil najsodobnejšo razsvetljavo, prenovljena je bila tudi atletska steza, ki ima sedaj certifikat svetovne atletske zveze. Poleg tega je bil kupljen nov balon za zimske treninge, nameščen čez košarkarsko igrišče, na njem pa začrtane atletske steze, ki je primeren za treninge atletike in nogometa v zimskem času.

Med občinskimi načrti za prihodnost je župan Rakovec omenil še večnamensko dvorano s plezalnim centrom, nordijski biatlonski center, novo hokejsko dvorano in Nacionalni športni center na Brdu pri Kranju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.