Gorenjska
152 ogledov

Znani so nominiranci za Jenkovo nagrado

Simon Jenko M. Ha. Kip Simona Jenka.
V Ljubljani so danes predstavili Jenkove dneve, ki bodo potekali v Kranju med 18. in 27. oktobrom. Sklenila jih bo slavnostna podelitev Jenkove nagrade, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let. Letošnji nominiranci so Alja Adam, Muanis Sinanović, Barbara Korun, Tina Kozin in Nina Dragičević.

Kot je povedala predsednica žirije Varja Balžalorsky Antić, je bila knjižna produkcija, ki jo je pregledovala s člani komisije, v kateri so bili še Veronika Dintinjana, Petra Kolmančič, Gregor Podlogar in Brane Mozetič kot lanskoletni nagrajenec, zelo obsežna. Nominirance so izbrali iz nabora 450 knjig.

Za Jenkovo nagrado, ki jo podeljujejo že 36. leto, so letos nominirane pesniške zbirke Alje Adam Privlačnosti (Center za slovensko književnost), Barbare Korun Idioritmija (KUD AAC Zrakogled: Hyperion), Tine Kozin Nebo pod vodo (Litera), Muanisa Sinanovića Krhke karavane (LUD Literatura) in Nine Dragičević To telo, pokončno (Škuc).

Predsednik Društva slovenskih pisateljev (DSP) Dušan Merc je razmišljal, da ne ve, kakšen vzgib je leta 1986 vodil upravni odbor pisateljskega društva, da so nagrado poimenovali po Simonu Jenku, da pa je odločitev še danes smotrna, saj Jenko po Prešernu pa vse do moderne velja za najpomembnejšega slovenskega pesnika, ki je bil v svojem času vpet tudi v mednarodne literarne tokove. Merc je omenil, da bodo letos finančni del nagrade podvojili, nagrada bo po novem vredna 2000 evrov.

Ob nominirancih so predstavili tudi program letošnjih Jenkovih dnevov. Začel se bo v ponedeljek, 18. oktobra, na dan Jenkove smrti, v Prešernovem gaju v Kranju, kjer bo v organizaciji Zavoda za turizem in kulturo Kranj potekala spominska slovesnost, je povedal direktor zavoda Klemen Malovrh. Na isti dan bodo v dvorani Simona Jenka v Mavčičah odprli stalno razstavo o Jenku, dan pozneje pa bo v Mestni knjižnici Kranj potekala okrogla miza.

V petek, 22. oktobra, se bodo Jenka spomnili na Mavški tržnici, v soboto pa pripravljajo tradicionalni pohod po poti Jeprškega učitelja - od Drulovke do Podreče, pa je povedal Rudi Zevnik iz Kulturnega društva Simon Jenko - Šmonca Mavčiče.

 

Komentarjev 1
  • Ingrid_Travis 16:12 14.oktober 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali v zaključnem obdobju zelo enostavno, samo sledite navodilom na tem blogu ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦