Gorenjska
4887 ogledov

Znesel se je nad domobranskim spomenikom

Spomenik domobrancem Cerklje na Gorenjskem
1/3
M. Ha.
Kranjski policisti so pri kontroli zaznali, da je ob regionalni cesti Spodnji Brnik–Vodice poškodovano spominsko obeležje.

Podrobnosti niso znane, postopek pa še poteka, so danes sporočili iz Policijske uprave Kranj.
Gre za spomenik, posvečen večinoma mladim in mladoletnim domobrancem, ki so se avgusta 1945 iz šentviškega zapora vračali domov, v vasi pod Kravavcem, ubiti pa so bili prav na območju spomenika blizu letališča oziroma t. i. Vodiške gmajne.

Kot je razvidno iz registra kulturne dediščine je šesterokotni kamniti plato z granitno ploščo leta 1997 postavila Občina Cerklje na Gorenjskem. Ta spomenik je bil v preteklosti že večkrat poškodovan oziroma prebarvan z rdečo barvo, nanj pa so neznanci risali tako zvezde kot kljukaste križe. Pri tem zadnjem poškodovanju pa je nekdo odbil del plošče, vidi pa se tudi, da je bil spomenik pomazan z blatom.

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 12:45 29.april 2021.

    Skrunitev obeležij je sramotno dejanje in bi morali biti krivci kaznovani . Spomnim se kako se je začelo po letu 1991 z mazaškimi akcijami nad obeležji padlim NOB . Nihče ni nikoli odgovarjal zato je stanje eskeliralo v sedanji janšizem .

  • blayo 10:00 29.april 2021.

    He he, spet problem z brezposelnimi s preveč cajta 😂

  • mirror 17:15 28.april 2021.

    Iz zapora so javili v domače vasi, kdo pride. Potem pa so jih rablji pričakali. To se je dogajalo po celi Sloveniji.